Politehnica Bucureşti are o tradiţie de peste 25 de ani în promovarea dimensiunii europene, schimburilor de experienţă între studenţi şi încurajarea cooperării între instituţii academice din ţările participante. Începând cu programul Socrates s-a implementat în baza Deciziei Nr. 819/95/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Europei din 14 martie 1995.
ERASMUS+ este programul prin care Uniunea Europeană sprijină educaţia, formarea, tineretul şi sportul în perioada 2014-2020, având principalele caracteristici: recunoaşterea şi validarea competenţelor şi calificărilor; diseminarea şi exploatarea rezultatelor proiectelor; accesul deschis la materialele didactice, documentele şi instrumentele mediatice create în cadrul programului; dimensiunea internaţională (cooperarea cu ţările partenere în domeniu învăţământului superior şi sportului); multiligvismul; echitate şi incluziune; protecţia şi siguranţa participanţilor.
TIPURI DE ACTIVITĂŢI
În cadrul actiunii cheie 1 (KA1) ce vizează instituţiile academice se au în vedere următoarele tipuri de mobilităţi:
- Mobilităţi de studiu pentru studenţi
- Mobilităţi de plasament pentru studenţi (stagii de practică)
- Mobilităţi de predare pentru cadre didactice
Obiectivele mobilităţilor de studiu:
- să ajute studenţii să beneficieze educaţional, lingvistic şi cultural de o experienţă de studiu în alte ţări europene;
- să promoveze cooperarea între instituţii şi îmbogăţirea mediului educaţional al instituţiilor gazdă;
- să contribuie la dezvoltarea unui corp comun de tineri calificaţi, cu deschidere şi cu experienţă internaţională, ca viitori specialişti;
- să faciliteze transferul de credite şi recunoaşterea perioadelor de mobilitate petrecute în străinătate, cu ajutorul sistemului ECTS sau a unui alt sistem de credite compatibil.
Mobilităţi de plasament (practica) pentru studenţi (în întreprinderi, centre de formare, centre de cercetare şi alte organizaţii):
Plasamentul este considerat o perioadă de practică profesională într-o întreprindere sau organizaţie din altă ţară participantă la Program, având ca scop formarea studenţilor în vederea adaptării la cerinţele pieţei de muncă prin dobândirea unor cunoştinţe practice.
Organizaţiile gazdă pentru plasamentele studenţeşti pot fi întreprinderi, centre de formare, centre de cercetare, alte tipuri de organizaţii profesionale care trebuie sa detina cod PIC (Participant Identification Code).
Caracteristicile plasamentelor individuale sunt:
- asigurarea recunoaşterii integrale de către instituţia de învăţământ superior de origine a perioadei petrecute în străinătate;
- semnarea unui acord de stagiu referitor la programul perioadei de plasament; acest contract trebuie aprobat de către instituţia de învăţământ superior de origine şi de către organizaţia gazdă.
- efectuarea plasamentului în baza unui contract aprobat de către instituţia de învăţământ superior de origine, organizaţia gazdă şi de beneficiar.
Obiectivele mobilităţilor predare ale cadrelor didactice în instituţii de învăţământ superior
- să permită studenţilor care nu pot să participe într-un plan de mobilităţi să beneficieze de cunoştinţele şi expertiza unor cadre didactice universitare din alte ţări europene;
- să promoveze schimbul de expertiză şi experienţa în ceea ce priveşte metodologia de predare;
- să încurajeze universităţile să îşi extindă şi să îşi îmbogăţească conţinutul cursurilor pe care le oferă.