UNS Erasmus code: RO BUCURES11

Carta ERASMUS+ 2021-2027 – Universitatea POLITEHNICA din București

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti (UPB) isi asuma misiunea de a pregati specialisti in diferite domenii tehnice, capabili de a utiliza cunostinte stiintifice, tehnice si cultural-umaniste valoroase, de a contribui la progresul tehnologic, economic si social-cultural al societatii romanesti si al lumii contemporane. UPB asigura realizarea unui invatamant de performanta, dezvoltat si perfectionat printr-o complexa activitate de cercetare conform exigentelor si cu mijloacele oferite de societatea moderna informationala, promoveaza forme de pregatire adaptate cerintelor unei societati in plina competiție, in acelasi timp cu promovarea echitatii in spatiul multi-cultural al Comunitatii Europene.

UPB intelege importanta pregatirii inginerilor incadrul Spatiului European al Educatiei si isi propune sa reprezinte un nucleu international de colaborare si o institutie care formeaza specialisti adaptabili pentru o piata europeana a muncii, iar Programul ERASMUS+ este un instrument foarte important in atingerea acestor deziderate. Totodata, UPB urmareste sa isi consolideze pozitia de universitate internationala, cu accent pe performanta si interculturalitate.

Cu o experienta internationala bogata, universitatea noastra isi propune sa creeze oportunitati si competente pentru studenti si sa creasca gradul de angajare al specialistilor pe care ii formeaza pentru piata Europeana astfel incat rezultatele procesului de formare sa poata sprijini o Uniune Europeana inteligenta si sustenabila.

Prin intermediul mobilitatii ERASMUS+, se urmareste imbunatatirea abilitatilor studentilor romani de a vorbi foarte bine cel putin o limba straina, respectiv de a invata o a doua limba straina prin experienta participarii la cursurile universitatilor partenere si prin interactiunea cu nativii din tara gazda. Totodata, aceasta interactiune este menita sa ajute studentii sa dobandeasca sau sa imbunatateasca abilitatile de comunicare si de organizare.

Schimbul de experienta al cadrelor didactice prin mobilitatile de predare va ajuta universitatile partenere sa continue identificarea de solutii pentru modernizarea si dezvoltarea programelor de invatamant, eventual pentru organizarea in comun a unor cursuri de scurta durata. Programul ERASMUS+ creaza oportunitatea ca cele mai recente idei si aplicatii concrete sa fie diseminate astfel incat UPB sa gaseasca parteneri pentru subiecte comune in scopul participarii la programele de cercetare europene.

Programul ERASMUS+ constituie o oportunitate pentru studentii eminenti, in special a celor cu posibilitati materiale reduse, sa beneficieze de experienta internationala, sa intre in contact cu valorile europene, sa constientizeze mai profund diversitatea Europei si patrimoniul sau cultural. Consideram ca aceasta este o mana de ajutor pentru a asigura un mediu echitabil pentru toate categoriile sociale, in special a persoanelor defavorizate (cu posibilitati materiale reduse, cu dizabilitati etc.), de integrare intr-un spatiu comunitar al diversitatii.

Programul ERASMUS+ este o componenta importanta a strategiei internationale a universitatii. Prin acesta, UPB dezvolta si extinde programele de studii in limbi straine, cauta sa participe la programe de masterat internationale, sa stabileasca acorduri de dubla diploma, sa desfasoare proiecte de diploma si disertatie in colaborare cu universitatile partenere, respectiv sa stabileasca acorduri pentru teze de doctorat in cotutela, astfel inca sa contribuie la dezvoltarea stiintei si tehnologiei in spatiul comunitar.

Programul ERASMUS+ va continua sa fie implementat in UPB prin reguli clare si transparente, care sa ofere posibilitatea oricarui student sau cadru didactic sa fie la curent cu actiunile si oportunitatile acestui program. In acest scop, pentru diseminarea informatiilor se vor folosi pagina web a universitatii, www.upb.ro, precum si paginile de social media.

Mobilitatea studentilor si personalului academic este deja unul dintre indicatorii dupa care universitatea isi masoara dimensiunea internationala. In cadrul acestei actiuni, universitatea va urmari sa isi creasca vizibilitatea pe pietele educationale din strainatate (de asemenea un obiectiv al strategiei universitatii) pentru a atrage un numar cat mai mare de studenti straini. Acest lucru se va face prin campanii de promovare si prin targuri educationale internationale. Va fi urmarita consolidarea si extinderea programelor de studii in limbi straine, inclusiv prin dezvoltarea de programe joint degree si double degree cu universitatiIe din Uniunea Europeana.

Prin strategia sa pentru urmatoarea perioada, universitatea si-a propus sa participe în proiectul „Universitati Europene” al Comisiei Europene, pentru a participa la construirea noului model de universitate europeana.

In implementarea Programului ERASMUS+ un rol important il are Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, http://ing.pub.ro/en/, unde programele de invatamant sunt organizate in limbile engleza, franceza si germana. Aceasta permite studentilor straini sa gaseasca in UPB o paleta larga de discipline compatibile cu cele de la universitatile lor de origine.

Pentru a-si extinde parteneriatele de dubla-diploma, universitatea a creat o platforma dedicata studentilor care vor sa obtina o astfel de diploma. Speram ca acest demers sa ofere beneficii in cadrul actiunii „Erasmus Mundus Joint Master Degrees” si sa fie complementar demersurilor de promovare internationala a universitatii.

Pe directia inovarii stiintifice, universitatea si-a propus valorificarea la nivel international a infrastructurii de cercetare proprie prin includerea centrelor si laboratoarelor de cercetare in proiecte internationale, alaturi de universitati si companii din Europa si din lume. Partenerii ERASMUS+ sunt invitati in UPB pentru schimb de experienta, respectiv pentru a dezbate cele mai stringente subiecte, cu scopul de a crea noi oportunitati de cercetare in cadrul proiectelor Horizon 2020.

In ceea ce priveste modernizarea invatamantului, universitatea isi doreste sa participe la procesul de digitalizare al educatiei la nivel European precum si la dezvoltarea instrumentelor digitale care faciliteaza cooperarea internationala. Credem ca astfel de instrumente necesita atat reglementare cat și implementare la scara larga. De asemenea, prezenta universitatii in diferite organisme europene reprezinta o dovada a interesului pe care universitatea il acorda la formularea politicilor si concretizarea Spatiului European al Invatamantului.

Programul ERASMUS+ este actiunea cea mai de succes a Uniunii Europene in domeniul educatiei, iar UPB a beneficiat de oportunitatile pe care acesta le ofera pentru a stabili parteneriate cu universitati si companii atat din Europa cat si de pe celelalte continente. Prin aceste parteneriate, universitatea urmareste sa intensifice schimbul de experienta al cadrelor didactice, sa continue sa armonizeze planurile de invatamant si continutul disciplinelor astfel incat sa creasca compatibilitatea cu partenerii sai si sa asigure o diversitate mai mare a optiunilor pentru studenti.

Programul ERASMUS+ continua sa fie o punte intre echipe de specialisti din universitatile partenere care le permite sa extinda colaborarea in zona cercetarii, pentru realizarea in comun de proiecte europene si pentru publicare de lucrari stiintifice de anvengura. Rezultatul acestei colaborari este cuantificabil la nivelul universitatii prin numarul de lucrari publicate si proiecte realizate.

Prin participarea la programul ERASMUS+, universitatea urmareste sa creasca numarul studentilor romani care vor efectua cel putin o mobilitate in cele trei cicluri de invatamant (licenta, masterat, doctorat). Pentru a stimula studentii sa opteze pentru folosirea programului ERASMUS+, universitatea ofera un sprijin financiar suplimentar fata de grantul ERASMUS+, menit sa acopere partial cheltuielile cu transportul si cele de subzistenta.

Totodata, se va urmari continuarea cresterii numarului de studenti incoming ca strategie a internationalizarii. Existenta numarului mare de programe in limbi straine (engleza, franceza si germana), precum si posibilitatea de a gazdui acesti studenti in caminele universitatii, a condus la cresterea numarului de studenti straini in UPB, iar in urmatoarea perioada de 7 ani ne dorim sa mentinem aceasta tendinta de crestere.

UPB urmareste sa devina un actor important si pe piata serviciilor educationale pentru pregatirea viitorilor ingineri din Comunitatea Europeana prin participarea la programe de masterat de tip Joint Master Degree (JMD), cu planuri de invatamant care se axeaza pe subiectele prioritare de cercetare în domenii precum: dezvoltarea durabila, digitalizarea, electromobilitatea, retelele electrice inteligente, nanotehnologiile, internetul lucrurilor, inteligenta artificiala etc. La nivelul anului 2020, in UPB exista deja doua programe JMD in desfasurare. Experienta castigata in acest context constituie un impuls pentru participarea si la alte actiuni KA2.

Pentru unii angajatori care considera importanta experienta internationala a procesului de educatie, includerea in CV a mobilitatii ERASMUS+ creste sansa de angajare. Astfel, universitatea are ca obiectiv cresterea prestigiului inclusiv prin valoarea companiilor care angajeaza absolventii sai, astfel ca se cauta cele mai bune stimulente oferite studentilor sai pentru atragerea acestora sa aplice pentru obtinerea unui grant ERASMUS+.

Pentru evaluarea multi-anuala a dinamicii numarului de mobilitati, Biroul ERASMUS+ efectueaza si publica statistici pentru toate tipurile de mobilitate. Aceste statistici sunt folosite pentru a analiza performantele individuale ale facultatilor, respectiv pentru a lua decizii de stimulare si corectie.