Etapa studenţiei este acel moment când viaţa unui tânăr dezvoltă nuanţe de culori. Se deschid noi orizonturi şi apar oportunităţi pe care poate numai studenţii au şansa de a le experimenta. Bineînţeles, ajutaţi de entuziasmul specific vârstei şi de alegerile pe care voi o să le faceţi, aveţi posibilitatea de a fructifica această perioadă din viaţă, atât pentru binele şi dezvoltarea voastră, cât şi pentru societatea în care trăiţi.

A activa într-un ONG este poate cea mai bună şi uşor accesibilă modalitate de a câştiga experienţă în domeniile care vă interesează şi desigur, de formare sau dezvoltarea skill-urilor deja existente.

Organizaţiile Nonguvernamentale Studenţeşti sunt instituţii şi sisteme sociale compuse din studenţi cu acelaşi set de interese şi motivaţii. În România există o multitudine de asemenea organizaţii dedicate special studenţilor, care vă pot ajuta să vă  petreceţi timpul liber într-un mod productiv. Alegerea uneia dintre acestea se bazează exclusiv pe aspiraţiile, preferinţele, priorităţile şi modul în care doriţi să funcţionaţi în societate.

Un alt motiv pentru a activa într-un ONG studenţesc este câştigarea experienţei necesare oricărui job. Practica (în domeniul studiat şi nu numai) este poate, cea mai importantă parte a acestor ani de tranzit între etapa de învăţare şi cea de performare a ceea ce a fost învăţat. Cu ajutorul organizaţiilor puteţi deprinde mecanismele care stau la baza domeniului interesat, iar avantajul este că acest lucru se întâmplă mai devreme decât ar face-o în mod normal.

După cum bine ştiţi, activitatea de voluntar este pro bono, astfel că se promovează valoarea lucrului făcut din propria iniţiativă şi din simpla dorinţă de implicare.

Atunci când motivaţiile sunt aceleaşi, între oameni se formează o conexiune din care se nasc prietenii, iar evenimentele şi acţiunile la care veţi participa împreună vor putea fi nişte experienţe irepetabile. Până la urmă voluntariatul reprezintă o experienţă personală şi este unul dintre primii paşi pe care un student îi poate parcurge pentru a fi pregătit să iasă “ in the big world”.