Ecosistemul de inovare și antreprenoriat

Un accelerator tehnologic are la baza o premisă destul de simplă: pe de-o parte avem o mulțime de oameni talentați sau echipe care au o idee pentru o companie, li se ofera o suma de  bani în schimbul unei parti din companie (finanțare inițială) si niște spații de birouri pentru a putea sa creeze un proptotip tehnologic al ideii lor,  intr-o perioada de timp limitata.

I am message box. Click edit button to change this text.

Innovation Labs

Acceleratorul de tehnologie (Innovation Labs) este un program destinat antreprenorilor, care oferă studenților, la toate nivelurile de studii, dar cu precădere studenților doctoranzi și cercetătorilor la nivel post-doctoral posibilitatea de a-și testa ideile pe piață și de a-și dezvolta abilități antreprenoriale.

2023_InnovationLabs_presentation

 • Ce implică?

  Innovation Labs este un program care se derulează pe durata a 3 luni calendaristice, care conține activități de mentorat (cursuri de specialitate în domeniul antreprenorial și sesiuni de îndrumare), oferind unora dintre participanți, în urma unui proces de selecție, posibilitatea de a-și prezenta viziunea despre un parcurs antreprenorial al întreprinderii lor în fața unei comunități de investitori și unor companii active în domeniul transferului de tehnologie.

  Participanții la programul de mentorat sunt invitați să stabilească conexiuni și să intervieveze un număr semnificativ de potențiali clienți, concurenți sau utilizatori ai tehnologiei lor, provenite majoritar din activități de cercetare științifică, pentru a-și rafina ideile și a estima impactul rezultatelor cercetării desfășurate, prin identificarea nevoilor pieței și a clienților potențiali.

  În plus, sunt încurajați să participe la:

  • Masterclass-uri, de la managementul PI, tehnici de design industrial, proiectarea serviciilor și atragerea de investiții;
  • Cusruri pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale, vizând flexibilitatea / suplețea în gândire / atitudine, elaborarea de modele de afaceri și alcătuirea de oferte competitive, identificarea clienților potențiali și practici eficiente de comunicare / relație cu clienții;
  • Evaluarea și controlul riscurilor în afaceri, beneficiind de suportul unor experți, consilieri și investitori profesioniști.

  Programul de mentorat este unul intensiv, iar participanții sunt invitați să participe activ și implicat, pentru a beneficia pe deplin de facilitățile oferite.

 • Resurse alocate

  Pentru a asigura un grad ridicat de interacțiune profesională și pentru a atinge obiectivele programului de mentorat, sunt oferite mai multe resurse pentru fiecare participant, după cum urmează:

  • Finanțare, astfel încât să se faciliteze descoperirea și dezvoltarea relațiilor cu clienții potențiali, la scară globală;

  • O bursă de călătorie, pentru a acoperi costurile întâlnirii cu potențiali clienți și cu profesioniști din industrie;

  • Acces la incubatorul de afaceri al UPB, unde veți beneficia de „coaching” personalizat, din partea unor antrenori cu experiență;

  • Acces la un spațiu de lucru colaborativ, în cadrul facilităților oferite de centrele CAMPUS și PRECIS.

Innovation UPB Hub  se va constitui într-o infrastructură modernă pentru inovare și antreprenoriat care va oferi spații de lucru, spații de laboratoare, sprijin și servicii suport pentru companii create pe baza rezultatelor obținute în UPB sau  în parteneriat cu UPB, penru dezvoltarea de tehnologii și produse noi.

Start-up-urile ambițioase, cu creștere rapidă, au nevoie de birouri (spații de lucru) și laboratoare care să corespundă nevoilor lor.

Facilitățile UPB Innovation Hub trebuie să fie moderne, bine echipate și versatile, permițând inventatorilor- antreprenori să-și gestioneze afacerea în mod eficient.

 • Infrastructură Laboratoare

  vor conține:

  Spațiu de birou pentru concepție/scriere separat

  Mobilier de laborator și instalații reglabile

  Dispozitive caracteristice esențiale de siguranță, inclusiv stații de spălare în caz de urgență și ventilație mecanică pentru fum,  hote

  Alimentare cu gaz și electricitate

  Rețele de comunicații de mare viteză și servicii de telecomunicații

  Acces la sistemele de control de securitate

 • Laborator comun

  Laboratorul comun al UPB Innovation Hub va fi conceput pentru a ajuta la înființarea companiilor care pornind  de la rezultate științifice, au nevoie de propriul spațiu de laborator. Aceste companii se află chiar la începutul dezvoltării lor și nu își pot permite să își asume cheltuieli pentru propriului lor laborator complet echipat. Laboratorul comun va oferi echipamente de bază și consumabile pentru a ajuta aceste companii  să facă primul pas în dezvoltarea lor.

 • Birouri

  Se vor pune la dispoziția inventatorilor-antreprenori o gamă de birouri care să corespundă nevoilor acestora. Se vor construi birouri individuaale private  cu suprafețe între 50 și 150 de metri pătrați. Se va dezvolta  o gamă largă de birouri  care variază în mărime și stil pentru a se potrivi nevoilor companiilor create. Toate tipurile de birouri  au prevăzute alimentări de la toate tipurile de rețele apa, gaz, telefonie și de mare viteză. Birourile  sunt mobilate cu configurații de mobilier  clasificate conform specificațiilor de spațiu.
 • Săli de ședințe

  UPB Innovation Hub va avea cinci săli de ședințe care pot găzdui grupuri de 5 până la 15 persoane, oferind capacități media, echipamente inteligente și echipamente audio-vizuale și configurate cu mobilier standard pentru o sala de ședință.

 • Servicii și alte tipuri de sprijin

  Pe lângă facilităile oferite de compartimentele dedicate ale acestei infrastructuri se vor oferi o multidudine de servicii și alte tipuri de sprijin pentru firmele de tip start-up și spin-off aflate la începutul dezvoltării lor cât și pe parcursul maturizării  pentru a dezvolta afaceri comercializabile în piață. Scopul UPB este ca prin această facilitate de inovare și antreprenoriat să acorde cele mai bune și utile condiții astfel încît rezultatele de cercetare și dezvoltare ale UPB dar si ale unor parteneriate dintre UPB cu alte Universități, institute de cercetare, parteneri privați să sajunga la o fază de maturizare care să le permită valorificarea prin comercializarea în piață.

  Înființarea unei companii poate fi o experiență descurajantă, dar și extrem de plină de satisfacții. Incubatorul Innovatio UPB Hub va acorda  acces la asistență și instruire pentru a oferi companiei și echipei inovatoare cele mai bune șanse posibile de succes.

 • Pachet de servicii virtuale

  Incubatorul UPB Innovation Hub  îți propune să ofere un Pachet de abonamente virtuale personalizate pentru startup-urile și spinn-of-urile de tehnologie, pentru toate etapele de creștere a companiei. Pachetele pot fi adaptate pentru startup-uri care sunt: în stadiul de pre-ocupare sau post-ocupare.

  Se oferă posibilitatea contactării unei companii (potențial interesată) în sprijinul dezvoltării, se oferă posibilități de căutare pentru a identifica soluții care să evite  cheltuielile cu amenajarea unui spațiu fizic de birouri.  Sunt disponibile diferite pachete ( pe nivel de complexitate) de  abonament virtual. Alte servicii includ: acces la săli de ședințe cu tarife reduse, serviciu de răspuns telefonic Hot-desking, oportunități de a participa la seminlearii și evenimente și la o  rețea în cadrul unei comunități inovatoare și dinamice.

 • Prestatori de servicii

  Incubatorul va avea o rețea extinsă de furnizori, care se va  actualiza anual. Această rețea va permite companiilor din incubator să beneficieze de:

  • Punerea la dispoziție rapidă a unei game de servicii importante pentru a sprijini creșterea cu succes a companiilor în stadiu incipient,

  • Întărirea legăturilor cu comunitatea externă de afaceri,

  • Negocierea ratelor preferabile și a structurilor de plată care sunt aliniate cu poziția financiară a companiilor în stadiu incipient.

 • Seminarii și evenimente

  Incubatorul se va constitui într-o comunitate antreprenorială care împărtășește experiența dezvoltării unei afaceri bazată pe rezultate obținute în mediul academic de dezvoltare. La Incubator va rula un program de seminarii și evenimente, conceput special pentru antreprenori și inventatori. Aceste evenimente sunt concepute pentru a informa afacerea cu privire la problemele care afectează companiile de start-up și spin-off pentru a genera discuții și dezbateri în jurul subiectelor cheie și pentru a ajuta la stabilirea de rețele noi care vor ajuta la creșterea companiilor.

  Evenimentlee vor fi axate pe industrie( inginerie) și sănătate. Partenerii externi și oaspeții din aceste sectoare vor fi invitați  să aibă/susțină discuți/prelegeri și să sponsorizeze evenimente. Alte evenimente vor fi axate pe subiece de actualizare a tehnologiei. Acestea vor include actualizări de tehnologie și prezentări introductive ținute de noile companii găzduite de incubator.

 • Programe

  UPB va furniza cursuri axate pe cunoștințele fundamentale de care au nevoie inventatorii  antreprenori pentru a construi, crește și ieși dintr-o companie start-up sau spin-out la incubatorul Innovation UPB Hub. Cursurile vor fi oferite de un mix de personal UPB cu aptitudini în inovare și experți externi din industrie. Cursurile sunt oferite gratuit membrilor comunității UPB – cadre universitare, personal, studenți și absolvenți. Cursurile se concentrează în special pe formarea și gestionarea start-up-uri și spin out-urilor universitare – companii fondate pe baza Proprietății Intelectuale dezvoltate la UPB.