UPB Laboratorul de Inteligență Artificială și Sisteme Multi-Agent

Inteligența artificială este un domeniu de succes abordat de UPB. Cercetători de top în acest domeniu  fac parte din Laboratorul de Inteligență Artificială și Sisteme Multi-Agent (AI-MAS), parte din Departamentul de Calculatoare, Facultatea de Automatică și Calculatoare din UPB. Cercetările se orientează spre dezvoltarea de modele și arhitecturi de sisteme multi-agent, instrumente și medii de inteligență ambientală, calcul sensibil la context, algoritmi de învățare automată, aplicații pentru roboți sociali și asistivi, și inteligența roiurilor.

ai upb2
ai upb 2

Echipa laboratorului este activă în cadrul Asociației Române pentru Inteligență Artificială  (http://aria-romania.org) și membră a euRobotics AISBL (https://www.eu-robotics.net). Echipa AI-MAS va contribui la organizarea European Robotics Forum, evenimentul cel mai important al Uniunii Europene în domeniul Roboticii și Inteligenței Artificiale, care se va organiza la București în 2019. În ultimii 5 ani, membrii laboratorului au coordonat 12 granturi de cercetare naționale și internaționale, câștigate prin competiție.

Cercetare

Echipa investighează probleme legate de mecanisme de coordonare, negociere automată și metode de votare în sistemele multi-agent, roboți sociali, învățarea agenților artificiali, agenți afectivi, cât și construcția, formarea și coordonarea grupurilor de roboți de tip swarm.

În domeniul Inteligenței Ambientale, echipa dezvoltă instrumente și software bazat pe agenți inteligenți pentru activități suport ale utilizatorului, recunoașterea posturilor, recunoașterea activităților umane, și construiește aplicații în domeniul Active and Assisted Living pentru a oferi un mediu îmbogățit și prietenos persoanelor cu nevoi speciale. Dezvoltă de asemenea modele și tehnici de calcul sensibil la context pentru potențarea aplicațiilor de inteligență ambientală.

Membrii echipei folosesc tehnici de vedere artificial și planificare automată pentru a dezvolta software specializat destinat roboților sociali care interacționează cu utilizatorii și alți roboți, și sunt capabili să interpreteze acțiunile acestora și să reacționeze în consecință. Dezvoltă de asemenea software pentru roboți asistivi, capabili să asigure interacțiuni multi-modale și să execute acțiuni în sprijinul bunăstării utilizatorilor cu afecțiuni sau seniori, integrând astfel roboții în aplicații de Active and Assisted Living. În cadrul proiectului european CAMI, coordonat de UPB, echipa AI-MAS împreună cu ceilalți parteneri din consorțiu, a dezvoltat o soluție complet integrată de Ambient Assisted Living care oferă servicii de management al stării de sănătate, management al dispozitivelor domotice, exerciții fizice supervizate, și interacțiune vocală și prin gesturi cu robotul Pepper.

Echipa AI-MAS studiază diferite modele de rețele neural adânci și învățare prin recompensă pentru a realiza sarcini de recunoaștere și urmările, și pentru coordonarea agenților autonomi. Pe baza acestor modele, ei au realizat o aplicație de recunoașterea activităților umane dintr-o incintă, care va fi integrată în sistemul AAL de sprijin al persoanelor cu nevoi speciale.

Recent, membrii laboratorului au demarat un proiect ambițios destinat conducerii autonome a autovehiculelor și asistenței șoferilor. În parteneriat cu compania Prime Motors, care pune la dispoziție un vehicul electric, echipa AI-MAS dezvoltă module de vedere artificială, navigare autonomă și simulare a comportamentului șoferului.

Echipa

Decan
Adina-Magda FLOREA

Decanul Facultății de Automatică și Calculatoare Directorul Laboratorului

Conferențiar
Irina MOCANU

Conferențiar
Andrei OLARU

Șef lucrări
Andrei MOGOȘ

Cercetător
Alexandru SORICI

Sef lucrari
Șerban RADU

Asistent
Tudor BERARIU

Asistent
Dan NOVISCHI

Cercetător
Mihai TRĂSCĂU

Doctorand
Andrei NICA

Doctorand
Alex AWADA