Data de 24 Martie a surprins simultan două evenimente esențiale: primul dintre acestea marchează exact 200 de ani de la înființarea Școlii Tehnice Superioare pentru Ingineri, astăzi binecunoscuta Universitate Politehnica din București. Celălalt este reprezentat de a doua ediție a evenimentului TEDxUniversitateaPolitehnicaBucurești, care, în paralel cu primul, pune accentul pe valori contemporane de care suntem mândri și ne orientăm zi de zi: experiența, schimbul de idei, creșterea comunității. Chiar dacă într-un alt context față de cel din 1818, Rectoratul Universității a fost din nou străbătut de un spirit tânăr, efervescent, o voință vizionară ce nu numai că îndeamnă la evoluție, ci este ea insăși primul pas către schimbare.

Am decis ca și în 2018 să deschidem din nou porțile spre cunoaștere și conștientizare. Ediția acestui an a avut ca nucleu conceptul de ”Master your Choices”, abilitate considerată tot mai des un imperativ în competiția sub semnul căreia se înscrie societatea actuală. Luarea de decizii reprezintă un subiect destul de complex, dar abordarea acestei teme a facilitat cu adevărat învățarea din experiența altor persoane, ce se răsfrânge pe o gamă largă ca și context, domeniu sau consecințe. Am dorit să lărgim orizonturile spectatorilor, să aducem pe scenă mărturii vii, palpabile, care prin rolul de suport plauzibil al noțiunilor prezentate, să declanșeze sentimentul de empatie al spectatorului. Am mizat pe experiență, motivație și plăcerea de a împărtăși idei ca instrumente la care am apelat pentru a susține propagarea unor viziuni noi și pentru a inspira oameni prin calitatea conceptelor prezentate.

Evenimentul a debutat cu cele 6 povești personale ale lui Manuel Costescu, care prin prezentarea unor contexte aparent banale a reușit să exprime idei de mare însemnătate: faptul că stă în puterile noastre dacă ne putem controla deciziile sau ajungem sclavul lor. Responsabil de proiecte diverse, de la stabilirea de strategii la transformări corporative, Manuel a pus accentul pe fericire, numind-o diferența ”between where we set our expectations and what we are able to achieve”. Al doilea discurs a fost susținut de Alexandra Cernian, lector universitar și consultant. Aceasta a abordat subiectul dintr-o perspectivă științifică, aducând în discuție inclusiv posibilitatea antrenării creierului uman pentru luarea de decizii. Concepte precum partea emoțională sau cea logică a creierului au construit ideea principală a Alexandrei: ”A face alegeri e o putere pe care trebuie să ai curajul să ți-o asumi și să o folosești în favoarea ta.”. Următorul speaker, Dan Popa, și-a imprimat propria personalitate și profesie (inventator și antreprenor) în modul în care a vorbit despre creativitate. Creatorul ”Stației de Joacă” a mizat pe experiența personală și modul în care deciziile devin adaptabilitate. A îndemnat publicul la curajul de a iubi schimbarea și de a-și croi propriul drum: ”Be water, my friend!”.

După o binemeritată pauză de networking, a doua sesiune de speakeri a început cu discursul Anei-Maria Udriște, concentrat în jurul eșecului și a modului în care acesta trebuie gestionat eficient, ca parte inevitabilă a parcursului nostru în viață. A îndemnat publicul spre curaj și asumare, spre a-ți ”canaliza energia asupra a ceea ce te face pe tine fericit.”. Pe același palier a continuat și Bogdan Nicolai, care consideră că ”un faliment este doar urmarea unei idei greșite sau prost gestionate”, și că uneori trebuie să stim să renunțăm. Punând accent pe întrebările esențiale neglijate în societatea contemporană, acesta a îndemnat spectatorii la un mod unic de a fi, fără a accepta compromisuri. Următorul speaker, Flavia Popa, oferă rolul de arhitect și constructor al propriei vieți fiecăruia dintre noi. Pune accentul pe experiențe personale despre descoperire, încercare, eroare, teamă și emoții, precum și pe valoarea și etica muncii care o caracterizează: ”Adevărata libertate și inteligență stă în curajul de a cunoaște ceea ce este dincolo de zona nu știu.”. Sesiunea se încheie cu pauza de prânz, un prilej perfect de a schimba idei și păreri pentru spectatori și speakeri deopotrivă.

A treia sesiune a evenimentului aduce o notă de sensibilitate prin piesa pusă în scenă de Trupa Nebotezată, grup de teatru amator format din studenți. Tot pe această notă visătoare, Marius Leordeanu urmează cu un discurs despre miracolul gândirii, mai exact imaginile mentale și formarea visurilor. Conectând aceste concepte filozofice cu experiența sa profesională în vederea computațională și învățarea automată bazată pe modele matematice, acesta îndeamnă la ”a căuta ceea ce este frumos în lume, în alții și în noi – pentru a culege și apoi a sădi acele lucruri în viitor.”. Speakerul cu numărul 8, Mona Nicolici, s-a descris ca fiind o persoană ce mereu s-a simțit altfel. Spiritul de inițiativă, calitatea muncii și dorința de a dărui semenilor ceva din ce primise ea, au făcut-o un om hotărât, ce a avut curajul să pună întrebări incomode și să încerce să schimbe sistemul prin diferite proiecte, precum ”Țara lui Andrei”. Aceasta consideră benefic eșecul: ”dar nu renunțați să credeți că sunteți cei care puteți să schimbați în bine lumea”. Următorul speaker, Vladimir Oane, este mărturia vie a spiritului inovator și pasionat de tehnologie care s-a regăsit în antreprenoriat. Fondator uberVU, acesta consideră inovația nu ca opțiune, ci ca o datorie pe care o avem față de noi înșine. Demontând mitul inovatorului ca semizeu, afirmă: ”Apoi aveți o datorie față de societate: lumea are multe probleme, iar voi sunteți cei mai echipați să încercați să le rezolvați”.

Următoarea pauză de networking anunță începutul ultimei sesiuni a evenimentului.  Aceasta e marcată de discursul Janinei Nectara Constantin, primul blogger de modă din România, care prezintă într-o manieră specifică arta de a lua decizii. Consideră că toți suntem la modă, concept care nu încurajează alinierea la un anume stil, ci curajul de a-ți afirma propria preferință, în orice domeniu de activitate: ”Cu cât înveți mai mult, cu atât judeci mai puțin.”. Speakerul cu numărul 11 este un model al curajului de a accepta provocări și de a le depăși zilnic. Producător și director de creație, Tedy Necula, vede frumusețea în a lucra cu grupuri vulnerabile tocmai în impactul pe care îl poate genera acolo prin propria persoană.  Acesta își împărtășește calea și revelațiile, sperând că publicul va avea dorința și determinarea de a-și schimba viața: ”oamenii au nevoie de inspirație, până ajung să se inspire prin ei înșiși”. Finalul e marcat prin prestația absolut remarcabilă a lui Damian Drăghici, muzician și compozitor cu un patrimoniu muzical în familie de peste 7 generații. Acompaniat de o voce feminină, în persoana Casandrei Maria Hușai, acesta își dovedește talentul muzical prin doine ce tuturor ne aduc aminte de origini și sentimentul de a fi român. Evenimentul se încheie cu un dineu pe măsură, aducând împreună toți oamenii care au făcut posibilă a doua ediție TEDxUniversitateaPolitehnicaBucurești: organizatori, speakeri, sponsori, voluntari, participanți.

Deși nu au trecut decât câteva zile de la eveniment, așteptăm cu mare interes să descoperim tema de anul viitor, precum și speakerii care vor urca din nou pe scena TEDxUniversitateaPolitehnicaBucurești. Acest lucru nu ar fi posibil fără susținătorii și spectatorii noștri, cărora le mulțumim că au crezut în viziunea noastră, precum și în valorile pe care le promovăm: schimbul de idei, împărtășirea experienței și implicarea în comunitate.