Programul “Starting Grants” derulat de Consiliul European pentru Cercetare (ERC) și-a anunțat câștigătorii din acest an, printre cercetătorii care beneficiază de finanțare europeană fiind și cercetătorul român Costin Raiciu, conferențiar la Universitatea POLITEHNICA din București – Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Este doar al patrulea grant acordat României în cei 10 ani de la înființarea programului. “Obținerea primului contract de cercetare este partea cea mai dificilă”, spune Costin Raiciu, care apreciază că mai trebuie “lucrat” la susținerea românilor cu potențial.

Proiectul propus de Costin Raiciu – “CORNET – Provably Correct Networks” – a primit o finanțare de 1,325 milioane de euro. Este vorba de un proiect interdisciplinar între rețele de calculatoare și teorie/verificare, a explicat cercetătorul român “Propunerea noastră urmarește să obțină rețele care sunt garantat corecte: operatorul rețelei specifică proprietățile pe care se așteaptă ca rețeaua să le îndeplinească, iar sistemul nostru va monitoriza în timp real rețeaua, pentru a se asigura că aceste proprietăți sunt tot timpul adevărate. La nivel înalt, sistemul va “audita” modificările făcute de operator și/sau factori externi (alte routere din Internet) pentru corectitudine, în timp real, și va permite aceste modificari doar dacă sunt corecte”.

La nivel conceptual, sistemul este foarte simplu, implementarea sa fiind partea dificilă. “Implementarea sa este foarte anevoioasă, pentru că verificarea corectitudinii trebuie facută in milisecunde (astazi dureaza minute, sau chiar ore), și sistemul trebuie integrat in rețeaua actuală, fără a necesita schimbări masive de echipament. Greul proiectului urmărește să rezolve aceste probleme”, a sintetizat Conf. Costin Raiciu.

Proiectul durează 5 ani, începând cu 1 ianuarie 2018. Pentru ediția din acest an a programului “Starting Grants” au fost depuse 3.085 proiecte, din care au fost selectate 406. Cele peste 400 de proiecte alese, propuse de cercetători debutanți din 23 de țări (48 de naționalități),  beneficiază de fonduri totale de 605 milioane de euro – până la 1,5 milioane euro de proiect.