Universitatea POLITEHNICA din București a organizat astăzi, 28.03.2023, conferința de lansare a proiectului RoNaQCI (Romanian National Quantum Communication Infrastructure) care va dezvolta în țara noastră o infrastructură de comunicații cuantice. Prin institutele de cercetare PRECIS și CAMPUS, împreună cu RoEduNet-Rețeaua Națională pentru Educație și Cercetare din România, UPB implementează primele noduri de comunicație conectate prin dispozitive cuantice.

Universitatea POLITEHNICA din București este primul nod deja funcțional din România, devenind un punct de o importanță vitală în viitoarea rețea națională și europeană de comunicații cuantice.

Cu scopul de a căuta soluții la cele mai importante provocări ale digitalizării, proiectul RoNaQCI (Romanian National Quantum Communication Infrastructure) va dezvolta în țara noastră o infrastructură de comunicații cuantice. La nivel național, UPB coordonează consorțiul care va implementa acest proiect în valoare de 10 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată atât prin Programul Europa Digitală, cât și de către statul român.

Pe parcursul anului 2022, 85% dintre companiile și organizațiile din întreaga lume au fost vizate de cel puțin un atac cibernetic. Doar jumătate din datele distruse au putut fi, însă, și recuperate. Căutând soluții la această problemă a prezentului, Universitatea POLITEHNICA din București devine promotor al tehnologiilor cuantice, cu scopul de a crește securitatea și eficiența comunicațiilor. În particular, UPB derulează propriul proiect de cercetare în domeniul Quantum Communications, fiind deja finalizată procedura de achiziție a echipamentelor specifice necesare.

Mihnea COSTOIU, Rector Universitatea POLITEHNICA din București – ,,În următorii ani, tehnologiile cuantice vor face posibilă realizarea unor lucruri care astăzi par a fi imposibil de realizat. Începe să apară o întreagă generație de noi tehnologii, cu un impact economic și social de mare amploare.

La nivelul învățământului superior și al cercetării din România se observă o preocupare constantă privind cercetarea în acest domeniu și participarea activă la inițiativele europene privind Quantum Communications, care vor conduce la o nouă serie de tehnologii în domeniul calculatoarelor și al comunicațiilor sigure.

Universitatea POLITEHNICA din București, împreună cu 29 de parteneri, a câștigat un grant în cadrul programului Digital Europe Programme (DIGITAL) apelul EU Secure Quantum Communication Infrastructure (DIGITAL-2021-QCI-01) – Deploying advanced national QCI systems and networks, cu proiectul RoNaQCI, având un buget de 10 mil. euro.

RoNaQCI își propune să dezvolte prima infrastructură de comunicații cuantice din România. Consorțiul este format din 30 de parteneri, instituții de cercetare, universități, instituții guvernamentale și companii de profil. Suportul pentru infrastructură este asigurat de RoEduNet și va pune la dispoziție mediul fizic pentru comunicațiile cuantice, precum și integrarea cu rețeaua clasică. Proiectul își propune, de asemenea, să dezvolte studii de caz avansate în colaborare cu partenerii din proiect, pentru a demonstra utilitatea unei astfel de rețele. Nu în ultimul rând, vom crea hub-uri de training în toate zonele importante din România.”

Pentru a sprijini extinderea acestei rețele inovatoare, la Universitatea POLITEHNICA din București vor fi pregătiți specialiști în tehnologia cuantică. Cercetarea în acest domeniu are un rol cheie. Astfel, studenții vor avea acces la un suport avansat teoretic în acest sector de viitor, prin intermediul primului program din România de masterat, înființat de Departamentul de Calculatoare, specializat în calculul cuantic.