FameLab este una dintre cele mai mari competiții de comunicare a ştiinţei din lume

Dacă poți explica un concept științific pe înțelesul unei public larg în cel mult trei minute, te așteptăm să te înscrii la FameLab! Poți ajunge să reprezinți România la finala internațională FameLab  din Marea Britanie și să ai acces la oportunități profesionale în domeniul comunicării științei la nivel internațional.

Preselecția locala la UPB va avea loc on-line pe data de 20 aprilie

Pasionat de știință? Înscrie-te la FameLab 2021!

Completează formularul de înscriere online până pe 14 aprilie pentru a te înscrie la selecțiile regionale FameLab – și nu uita să te asiguri că ești eligibil pentru competiție!  Evenimentule de selecție regional pentru UPB se va desfășura online, prin Microsoft Teams, în data de  20 aprilie.

În urma selecțiilor regionale, poți fi selectat în echipa de finaliști care va intra în cursa pentru finala națională FameLab România, organizată online în luna mai. 

Eligibilitate

Competiția este deschisă pentru toţi tinerii de peste 18 ani care studiază sau lucrează în domeniul ingineriei, medicinei, tehnologiei, științelor naturii (biologie, chimie, fizică) sau matematicii.

Sunt acceptaţi:

  • profesorii, lectorii și cercetătorii în domeniul științei, ingineriei sau matematicii, inclusiv profesorii de științe exacte cu o diplomă în ştiinţă;
  • persoanele care lucrează în ştiinţe aplicate, inginerie şi matematică (ex: statisticieni, consultanți în industrie);
  • studenți la facultățile de științe, matematică, medicină sau inginerie;
  • elevi din ultimul an de liceu care au 18 ani împliniți înainte de 1 iunie 2021;
  • persoanele care aplică știința, matematica sau ingineria în industrie, afaceri, forțele armate sau în instituțiile guvernamentale.

Nu se pot înscrie:

Persoanele care lucrează deja în promovarea științei, inclusiv:

  • ofițerii de presă și de relaţii publice, inclusiv cei care fac parte din organizații al căror domeniu de activitate este unul științific;
  • artiști care lucrează pe teme legate de știință;
  • prezentatori ale căror emisiuni sunt despre știință sau inginerie;
  • angajaţi din centre de ştiinţă, care lucrează exclusiv sau în principal cu publicul;
  • jurnalişti (ca loc de muncă unic sau principal)
  • câștigătorii locului întâi la edițiile precedente FameLab România.

Dacă ai nelămuriri cu privire la eligibilitatea ta, scrie-ne la famelab@britishcouncil.ro.

FameLab 2021 – Science for a better future

Tema competiței din 2021 este “Science for a better future”. Indiferent de tema aleasă, te încurajăm ca prin prezentarea ta să ajuți publicul larg să înțeleagă rolul esențial pe care descoperirile științifice și dezvoltările tehnologice actuale îl au în rezolvarea unor probleme majore ale lumii noastre.

Poți susține astfel munca ta, cercetarea științifică și o mai bună înțelegere a științei pentru toți din jur.

Comunicarea științei este o prioritate din ce în ce mai mare pentru cercetătorii din întreaga lume, și este cu atât mai importantă în perioade de criză.

Ea inspiră noi generații, contribuie la o mai bună înțelegere a cercetării și le permite oamenilor de știință să justifice finanțări și cheltuieli făcute din fonduri publice pentru a-și putea continua munca.

De asemenea, comunicarea clară, pe înțelesul oricui, în formatul FameLab, ajută și la reducerea decalajelor de educație științifică din cadrul comunităților și ne ajută să înțelegem și să filtrăm adevărul științific de ficțiune, pentru a limita răspândirea pseudo-științei.

 

FameLab urmăreşte să inspire, motiveze şi să formeze tinerii oameni de ştiinţă şi inginerii pentru a interacţiona activ cu publicul şi cu liderii în domeniu.

O comunicare eficientă a ştiinţei are potenţialul de a altera stereotipuri, genera interes şi, nu în ultimul rând, de a justifica cheltuielile publice pentru cercetarea ştiinţifică.

Implicarea Marii Britanii

Marea Britanie este un centru de excelenţă pentru comunicarea ştiinţei şi recunoaşte că accesibilitatea ştiinţei pentru un public non-ştiinţific reprezintă o prioritate constantă pentru cercetătorii din lumea întreagă.

Finala FameLab International se desfăşoară anual în cadrul Festivalului de Ştiinţă de la Cheltenham, Marea Britanie. Câştigătorii competiţiilor naţionale din diferite ţări se întâlnesc aici pentru a-şi demonstra abilităţile de comunicare a ştiinţei, pentru a cunoaşte alţi tineri pasionaţi de acest domeniu şi pentru a învăţa de la experţi.

Istoric

Încă de la înfiinţarea sa, în cadrul Festivalului de Ştiinţă de la Cheltenham, în 2005, FameLab a evoluat devenind acum cea mai longevivă competiţie de comunicare a ştiinţei.

Pateneriatul cu British Council, început în 2007, a însemnat lansarea acestei competiţii la nivel global, având acum peste 5000 de tineri pasionaţi de ştiinţă şi inginerie, din peste 25 de ţări diferite.

FameLab în România

FameLab România s-a lansat în 2007 şi este singura competiţie din România care încurajează şi susţine comunicarea ştiinţei în rândul tinerilor. Competiţia constă în organizarea unor preselecţii regionale la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, cu sprijinul de lungă durată al unor parteneri locali (universităţi naţionale) şi sponsori.