Muzeul Universității Politehnica din București în parteneriat cu Muzeul de Istorie și Arheologie din Prahova vernisează, Marți, 18 mai 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, expoziția 200 DE ANI DE INGINERIE ROMÂNEASCĂ”, la Muzeul „Casa Domnească” – Brebu, județul Prahova.

Prin această expoziție itinerantă, ce reprezintă un pionierat în istoria muzeelor universitare, specialiștii Muzeului Universității Politehnica din București au dorit să prezinte vizitatorilor personalități marcante din istoria U.P.B, o succintă istorie a universității, apariția muzeului în contextul dezvoltării universității dar și importanța patrimoniului cultural universitar.

Expoziția se adresează atât cunoscătorilor în domeniu cât și publicului larg prin forma populară elaborată ce constă în  prezentarea a 16 personalități ce au marcat evoluția și dezvoltarea științei și tehnicii românești și mondiale (Costin Nenițescu, Anghel Saligny, Elie Carafoli, Gogu Constantinescu etc.), completate cu exponate din patrimoniul Muzeului Universității Politehnica din București.

Dintre obiectele ce fac parte din expoziție menționăm:

  • Teodolitul marca „STARKE & ROMMERER„ folosit de echipa de ingineri a lui Anghel Saligny la proiectarea și construcția Podului de la Cernavodă;
  • Obiecte din colecția „E. DUCRETET”;
  • Diploma de absolvire a „Școalei de Poduri și Șosele” acordată lui Nicolae Vasilescu Karpen, 19 Iunie 1891;
  • Teza lui Ion I. Agârbiceanu susținută la Universitatea din Paris – Facultatea de Științe, pentru obținerea gradului de doctor în științe fizice, 1934;
  • Prima teză de doctorat susţinută la Şcoala Politechnica “Regele Carol II” la 7 iulie 1936 de către Welton Joseph Crook, (profesor de metalurgie la Universitatea Stanford din California), cu autograful profesorului Solacolu;
  • Cartea de onoare aŞcolii Politechnica Regele Carol II”, cu semnătura Regelui Carol al II lea;

De-a lungul celor peste 200 de ani de învățământ tehnic superior în limba română, de la primele cursuri de ingineri hotarnici organizate la Școala lui Gh. Lazăr și până în prezent, Universitatea Politehnica din București s-a dezvoltat pregătind ingineri pentru toate ramurile industriale, la nivel superior, cu nimic mai prejos decât politehnicile europene.

Dovada acestui fapt este și expoziția itinerantă „200 de ani de inginerie românească”, pregătită de specialiștii Muzeului Universității Politehnic din București.

 

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 19 mai – 5 septembrie 2021, la Muzeul ”Casa Domnească” din Brebu ( filială a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova) din Comuna Brebu, sat Brebu- Mănăstirei, Prahova.