Echipa Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București este finalistă în competiția internațională cu tematică spațială Mission Idea Contest 8 (MIC8), organizată de UNISEC-Global (University Space Engineering Consortium). Este pentru prima oară când România participă la această competiție internațională. Echipa Politehnicii București a concurat cu alte 22 de echipe formate din profesioniști din 16 țări cunoscute pentru rezultatele excepționale din domeniul spațial precum SUA, Japonia, Italia sau India.  Studenții noștri vor participa, astfel, în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2023, la finala competiției, care va avea loc în Japonia, la Tokyo.

Lansată în 2010, Mission Idea Contest este o competiție dedicată explorării și exploatării spațiului, deschisă studenților, inginerilor și cercetătorilor din domeniul ingineriei aerospațiale. Echipele participante trebuie să vină cu idei inovatoare de misiuni spațiale, tema acestui an fiind constelații sau formații de sateliți de dimensiuni mici (CubeSats) care să rezolve o problemă specifică din domeniul spațial, printr-o cale eficientă și creativă.

Echipa României este formata din cinci studenți din cadrul UNST POLITEHNICA București:

  • Palade Mihail-Remus, anul III la Facultatea de Inginerie Aerospațială,
  • Dobre Maria-Alexandra, anul IV la Facultatea de Stiințe Aplicate,
  • Turcu David Emanuel, anul II la Facultatea de Inginerie Aerospațială,
  • Buraga Andreea-Elena, anul III la Facultatea de Automatică și Calculatoare și
  • Dinu Robert-Andrei, anul III la Facultatea de Inginerie Aerospațială.

Echipa, formată cu sprijinul fondatorului ROSPIN, Rares Bișag, i-a avut ca mentori pe Iulian – Emil Juhasz, Country Business Manager – Flight Segment and Robotics la GMV și fondator al Initium Consulting și pe Dr. Bianca Szasz, Punct de Contact al UNISEC-Global in Romania. Absolventă a Facultății de Inginerie Aerospațială, Bianca Szasz a fost finalistă la o competiția din anul 2014 (MIC3), facând însă parte, la acel moment, din echipa Japoniei.

Ideea echipei de studenți constă într-o constelație de 2 CubeSats de dimensiuni 6U ce orbitează în jurul Lunii, care colectează date despre topologia (pentru o hartă 3D) și compoziția chimică a suprafeței lunare. Conceptul misiunii, numite „Lunaris: Unveiling the Unknown”, ar avea beneficii clare din mai multe perspective: științifică (topografie lunară și dinamici planetare), inginerească (locuri de aselenizare și suport pentru dezvoltarea habitatelor), antreprenorială (furnizarea unei hărți a resurselor lunare), socială (seturi de date open-source pentru oamenii de știință, studenți, amatori, etc.). O abordare similară poate fi utilizată și în cazul explorării altor corpuri cerești, precum Marte. Pentru a face acest concept de misiune posibil, au fost luate în considerare și alte misiuni planificate în spațiul lunar precum „Lunar Gateway” și „Moonlight Constellation”, care vor ajuta cu transferul de date spre pământ și, respectiv, GNSS data, pentru tehnologiile folosite.

O lucrare științifică legată de ideea originală a studenților români va fi publicată după finalizarea concursului într-o publicație a Academiei Internaționale de Astronautică.

„Deși nu avem în comun anul universitar sau facultatea, am fost reuniți datorită pasiunii pentru spațiu și dorinței de a pune România pe harta țărilor care au un renume în competițiile internaționale în domeniul spațial. Ne dorim ca reușita noastră să fie un exemplu care să determine și alte echipe românești să se înscrie la astfel de concursuri, în orice domeniu doresc să se dezvolte, și chiar să obțină rezultate cu care să se mândrească”, au declarat membrii echipei.