Proiectul Sound of Vision oferă persoanelor nevăzătoare posibilitatea de a percepe mediul înconjurător prin sunete și vibrații

Proiectul Sound of Vision, un proiect de cercetare european cu puternică participare românească, a fost nominalizat de către Comisia Europeana în primele 10 proiecte europene din punct de vedere impact social (tech for society), în competiția Innovation Radar Prize 2018. Selecția s-a realizat din cateva mii de proiecte beneficiind de finanțare europeană (Horizon 2020 și alte programe).

Chiar acum are loc votul online pentru ierarhizare.

Sound of Vision a creat un dispozitiv mobil ce îi va ajuta pe nevăzători sa perceapă mediul inconjurător prin sunete și vibrații. Astfel, ei vor putea înțelege mediul și se vor putea deplasa mult mai ușor și sigur. 3 din cei 9 parteneri din consorțiu sunt din România ! Coordonarea tehnico-științifică a fost asigurată de Universitatea POLITEHNICA din București!

Obtinerea unui rezultat cât mai bun va reprezenta o realizare deosebită pentru România, o recunoaștere și o promovare a cercetării științifice românești. Dar, mai ales, ne va ajuta să ajungem cu produsul la utilizatori finali, nevăzătorii.

Cu ajutorul vostru, poate fi posibil. Fiecare vot și fiecare share este important.

Prototipul a fost validat prin teste cu 45 de nevăzători, cu rezultate extrem de bune. După aproximativ 1-2 săptămâni, cei mai mulţi sunt capabili să folosească bine sistemul, cu performanţe asemănătoare bastonului alb (care necesită 3-6 luni pentru a fi bine stăpânit). În plus, “Sound of Vision” nu ocupă mâinile, are o distantă de detecţie de 5 metri, detectează şi obstacole la înălţimea cap-torso, emite alerte de proximitate, detectează obiecte speciale de interes (uşi, scări, texte, semne) şi multe altele.  Proiectul poate fi votat la https://ec.europa.eu/futurium/en/tech-society-2018/university-iceland (votul este înregistrat sub denumirea instituţiei coordonatoare administrative a proiectului – University of Iceland, astfel funcţionând sistemul de votare al Comisiei Europene).

 ,,Proiectul Sound of Vision demonstrează faptul că Universitatea POLITEHNICA nu este doar o școală mare și frumoasă care pregătește ingineri pentru viitor, ci este o comunitate care în fiecare zi muncește pentru binele oamenilor. Inimile și mințile profesorilor din UPB au lucrat pentru semenii noștri, cei care au nevoie de mai mult ajutor decât noi ceilalți. Am reușit acest lucru pentru că ne dorim înainte de toate să schimbăm lumea, în acest caz să schimbăm lumea celor ce nu o pot vedea cum o vedem noi”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității POLITEHNICA din București. 

În lume trăiesc în prezent 285 milioane de nevăzători, afectaţi puternic de reducerea capacităţii de percepţie, orientare şi mobilitate. Sound of Vision (soundofvision.net) este un proiect european Horizon 2020 cu un obiectiv extrem de ambiţios – crearea unui dispozitiv portabil (wearable) ce permite nevăzătorilor să perceapă mediul înconjurător printr-o reprezentare alternativă, bazată pe sunete şi vibraţii. “Sound of Vision” s-a finalizat la sfârşitul anului trecut, după trei ani de cercetare, iar sistemul produs, aflat în stadiul de prototip (TRL 7-8), este o soluție integrată ce include hardware, software si proceduri de antrenament.

Detalii suplimentare despre proiect – AICI

COMUNICAT DE PRESĂ DETALIAT – AICI