Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti este cea mai veche si prestigioasa scoala de ingineri din Romania.

 

Traditia institutiei noastre, acumulata in cei peste 190 de ani prin eforturile unora dintre cei mai mari dascali ai neamului, dar si ale generatiilor de studenti, nu reprezinta insa singurul argument convingator. Astazi, Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti cunoaste un continuu proces de modernizare, aflandu-se intr-un permanent dialog cu mari universitati din lume.

Misiunea Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti a fost gandita ca o imbinare de educatie, cercetare si inovatie, fapt ce reprezinta cheia catre o societate si o economie a cunoasterii. Crearea cunoasterii in primul rand prin cercetare stiintifica, raspandirea ei prin educatie si instruire profesionala, diseminarea ei prin tehnologia informatiei si utilizarea inovatiei tehnologice, sunt elemente care definesc distinctivitatea universitatii.

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti doreste sa fie prezenta in randul universitatilor din Europa capabile sa schiteze si sa optimizeze procesele care duc catre o societatea a cunoasterii, pentru a atinge idealurile cresterii economice durabile, pentru a obtine locuri de munca mai bune, pentru a indeplini prevederile Consiliului European din Lisabona din anul 2002 si pe cele ale Consiliului European din Barcelona din acelasi an.

Constienta de rolul fundamental jucat de universitatile si de organizatiile studentesti de pe Scena Invatamantului Superior European, Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti are ca prioritate dezvoltarea calitatii invatamantului superior la nivel european, are in vedere reorganizarea prin adoptarea unui sistem bazat pe cicluri a carui implementare a inceput in anul 2005, incurajarea mobilitatii studentilor si cadrelor didactice, realizarea parteneriatelor cu studentii in vederea luarii deciziilor si transformarea educatiei continue in realitate.

Pentru a face fata acestor provocari complexe, Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti are in vedere planificarea unei politici educationale si de cercetare-dezvoltare temeinice, la care sa participe intreaga comunitate.

Mobilitatile profesorilor si studentilor nostri catre universitati din Uniunea Europeana, programele de cercetare in care este inclusa si universitatea nostra, tezele de doctorat in cotutela supervizate de profesorii nostri si de cei din universitatile europene, programele Erasmus (Socrates) si Leonardo da Vinci la care participa institutia noastra, studiile de master organizate impreuna cu universitati europene, profesori care ne viziteaza si care sunt invitati sa tina cursuri si sa predea, sunt numai cativa dintre factorii care dovedesc integrarea Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti in sistemul european educational.

Seriozitatea, profunzimea abordarii si calitatea programelor academice au dus de asemenea, an de an, la recunoasterea performantelor profesorilor si studentilor nostri peste hotare, in completarea recunosterii diplomei de inginer eliberata de Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti.

Mostenirea lasata de predecesorii nostri determina implicarea comunitatii academice actuale in numeroase programe si proiecte de cercetare stiintifica, care ii confera nu numai apreciere si reputatie profesionala, dar si calitate in procesul de invatamant prin participarea la realizarea unei societati informationale in spatiul invatamantului superior european prin crearea cunoasterii.
Profesia de inginer s-a transformat si s-a adaptat continuu la noile cerinte ale societatii, dar faptul de a fi inginer, adica o persoana care stie si este capabila sa faca viata mai confortabila, a ramas neschimbat.

In zilele noastre, este de neconceput ca o persoana sa supravietuiasca fara toate lucrurile create de ingineri. Locul unde traim, hrana zilnica, bunurile din casele noastre, medicamentele si cosmeticele, apa, energia electrica si termala, masinile si echipamentele, mijloacele de comunicare, automobilele sau avioanele, intr-un cuvant toata conceptia materiala este munca si rezultatul gandirii inginerilor.

RECTOR,
MIHNEA COSTOIU