O nouă invenție românească de top urcă Universitatea POLITEHNICA din București pe podiumul cercetării științifice mondiale

Universitatea POLITEHNICA din București a reușit o nouă performanță mondială în domeniul inventicii, prin realizarea și coordonarea unui amplu proiect de cercetare științifică medicală, proiect ce a fost distins recent în Norvegia cu Premiul Dieter Bergman IPC Fellowship Award.

Proiectul de cercetare vizează realizarea unei neuroproteze de antebraț, echipată cu piele artificială și feedback senzorial pentru pacienții cu membrele superioare amputate parțial. Tehnologia de fabricație a neuroprotezei va include realizarea structurii mecatronice prin tipărire 3D, fabricarea interfețelor neuronale și modulelor de robotică hardware și software avansate pentru neuroproteza. Proiectul se încadrează în domeniul medical, prin intermediul medicinei regenerative (conectarea fasciculelor nervoase din bontul pacientului biointerfetele neuronale) și prin efectuarea de noi proceduri chirurgicale pentru implantarea biointerfețelor. Neuroproteza care va fi realizată în cadrul acestui proiect îl va ajuta pe pacient saă redobândească o parte din funcțiile și abilitățile ce îi erau oferite inițial de mâna sănătoasă.

Detalii Proiect

Titlu proiect: Arm neuroprosthesis equipped with artificial skin and sensorial feedback – ARMIN

Proiect finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 și bugetul de stat-RO 02

Director de proiect: Prof.dr.ing. Octavian Dontu

Coordonator proiect: Universitatea POLITEHNICA din București

 Parteneri:

  • Academia de Științe Medicale (responsabil științific: Prof.dr.medic Adrian Barbilian)
  • Spitalul Clinic De Urgenta Floreasca (responsabil științific: Prof.dr.medic Ioan Lascăr)
  • Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie (responsabil științific: CSI dr.ing. Carmen Moldovan)
  • AREUS Technologies SRL (responsabil științific: Catalin Niculae)
  • University of South-Eastern Norway (responsabil științific: Conf.dr.ing. Lars-Cyril Blystad)