UPB susține dublarea bugetului FP9 – o inițiativă a CESAER și EUA

UPB susține dublarea bugetului FP9 – o inițiativă a CESAER și EUA

Universitatea POLITEHNICA din București sprijină inițiativa CESAER (The Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research) și EUA (European University Association), precum și a celor mai prestigioase asociații europene privind Declarația de dublare a bugetului Comisiei Europene pentru cel de-al 9-lea Program cadru multianual al Uniunii Europene, dedicat cercetării, inovării și educației.

Acest proiect este rezultatul cooperării și solidarității tuturor asociațiilor europene și ale universităților membre și se adresează celor mai înalte foruri europene cu rol decizional în vederea dublării bugetului Comisiei Europene alocat cercetării, inovării și educației pentru perioada 2021-2027.

Asociațiile și universitățile semnatare apreciază că inițiativa poate avea un impact semnificativ, conducând la crearea a aproximativ 650.000 de locuri de muncă până în anul 2040 și la o creștere cu aproximativ 0,46% a PIB-ului Uniunii Europene.

Un alt efect al dublării bugetului alocat cercetării, inovării și educației ar fi propulsarea Uniunii Europene în poziția de lider mondial în cercetare în domenii cum sunt energia viitorului, cladiri si autovehicule inteligente, boli infectioase sau economia circulară. În plan social, este prognozată o creștere a capacității de incluziune și reziliență a societății europene, contribuind la reducerea inegalităților în spațiul comunitar.

Domnul Mihnea Costoiu, Rectorul UPB, a declarat că  Universitatea POLITEHNICA din București se raliază la demersul celorlalte universități europene, mai ales că UPB și-a asumat în ultimii ani un rol activ în cadrul asociațiilor europene, precum CESAER și EUA. Mai mult, Rectorul UPB a afirmat că a susținut vehement această inițiativă în cadrul ședințelor boardului CESAER, întrucât participă în calitate de director al boardului asociației la toate acțiunile acestuia.