Universitatea POLITEHNICA din București și Honeywell au inaugurat astăzi un nou laborator, complet echipat cu tehnologie de ultimă generație dezvoltată de companie. Centrul de Instruire Honeywell pentru Surse Regenerabile de Energie va funcționa în cadrul Facultății de Energetică, iar prin intermediul său studenții vor avea acces la soluții software performante utilizate de companii din întreaga lume care activează în domeniul producerii energiei regenerabile.

Inaugurarea s-a realizat în prezența domnului Rector al Universității POLITEHNICA din București – Mihnea COSTOIU și a domnului Mihai BRANA – Managing Director Honeywell România.

„România are o industrie Energetică în tranziţie, iar o parte importantă a obiectivului nostru, ca universitate, este să furnizăm specialiști înalt calificați care să poată sprijini dezvoltarea acestei industrii. Centrul de instruire pe care îl inaugurăm alături de Honeywell va ajuta un număr mare de studenți şi specialişti să se familiarizeze cu noile tehnologii utilizate în domeniul surselor regenerabile de energie. Laboratorul va oferi o experiență care în mod cert le va crește oportunitățile de dezvoltare în carieră. În acest context, parteneriatul solid dintre Universitatea Politehnica din București și Honeywell are ca obiectiv formarea profesioniștilor de mâine în domeniul surselor regenerabile de energie”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice din București.

În laborator vor putea fi instruiți, în fiecare an,câteva sute de studenți care vor învăța astfel să lucreze cu software-uri de ultimă  generație dezvoltate de companie și, în același timp, să testeze aceste soluții. Astfel, vor avea ocazia să pună în practică cunoștințele tehnice dobândite în timpul cursurilor și să se pregătească pentru o carieră în domeniu, în timp ce se familiarizează cu aceleași tehnologii utilizate și de inginerii Honeywell în cadrul proiectelor din sfera energiilor regenerabile.

„Ne bucurăm foarte mult să contribuim la dezvoltarea comunității de experți în domeniul tehnologiei, de pe plan local. Ne implicăm constant în parteneriate alături de comunitatea academică, prin intermediul cărora inginerii să poată așeza baze cât mai solide pentru viitorul lor și ne angajăm să continuăm cu acest angajament în România și în anii care vor urma. Sper ca studenții de la Facultatea de Energetică să găsească în acest laborator toate resursele de care au nevoie pentru a-și construi o carieră solidă în domeniul energiilor regenerabile și a genera astfel progres”, a declarat Mihai Brana, Managing Director Honeywell România.

Laboratorul de la Facultatea de Energetică este dotat cu două sisteme modulare de instruire pentru producerea energiei din surse regenerabile – unul pentru tehnologia specifică energiei eoliene (Wind Energy Training System) și unul pentru tehnologia specifică energiei solare (Solar Energy Training System). Ambele sunt monitorizate și controlate de un sistem simulat de tip DCS (Distributed Control System) dezvoltat de Honeywell, numit Experion PKS, care rulează pe un server de înaltă performanță.

Studenții vor putea, de asemenea, să acceseze și un sistem simulat de DCS- C300 (cel mai puternic controller de DCS din gama Honeywell). Una dintre principalele caracteristici ale acestuia este flexibilitatea, putând fi integrat cu multiple alte sisteme de automatizare, de la diverși furnizori. Sistemul le oferă studenților posibilitatea să construiască și să testeze diferite aplicații și sisteme utilizate în sectorul energiilor regenerabile.

Acesta este cel de-al șaptelea laborator universitar inaugurat de Honeywell în cadrul universităților din România,ca urmare a colaborării strânse dintre companie și sistemul de învățământ. La acest moment, numărul laboratoarelor deschise de Honeywell în cadrul Universității POLITEHNICA din București este de patru, alte trei funcționând la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești.

Aceste investiții fac parte din programul de responsabilitate socială Honeywell Hometown Solutions, iar inițiativa a fost lansată în țara noastră în urmă cu mai bine de șase ani, având ca obiectiv dezvoltarea noilor generații de specialiști în domeniu din România.

GALERIE FOTO EVENIMENT