Finanțare de 25 de milioane EURO de la Banca Europeană de Invesiții (BEI) pentru extinderea infrastructurii de educație și cercetare a Universității POLITEHNICA din București
Astăzi, 9 iulie, UPB a avut onoarea să găzduiască evenimentul de semnare a contractului de finanțare pentru proiectul de investiții intitulat ”BUCHAREST POLYTECHNIC UNIVERSITY”. Scopul proiectului este construcția, amenajarea și dotarea unei noi clădiri, care să deservească activitatea de educație și cercetare a universității.
În prezența delegației Băncii Europene de Investiții, condusă de către domnul Vicepreședinte Andrew McDowell, a Ministrului Educației Naționale, doamna Ecaterina Andronescu, a reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice, a cadrelor didactice, a cercetătorilor, a studenților și a reprezentanților mass-media, domnul rector Mihnea Costoiu a deschis evenimentul: „După doi ani de negocieri, ne bucurăm să fim prima instituție din România care primește acest tip de finanțare. Proiectul va veni atât în sprijinul universității, cât și în sprijinul cercetării și economiei naționale. Credem că aceasta este o contribuție demnă de cea mai mare universitate tehnică din țară. Cu peste 30.000 de m2 dedicați educației și cercetării, mii de studenți și sute de cadre didactice si cercetători vor beneficia de această investiție în infrastructură. Le mulțumesc reprezentanților Băncii Europene de Investiții și Fondului European pentru Investiții Strategice pentru deschiderea pe care au arătat-o în colaborarea cu universitatea noastră. Este un vis ce începe să prindă contur pentru comunitatea noastră, care, anul acesta celebrează 200 de ani de existență”.
Andrew McDowell, Vicepreședintele BEI a adăugat: „Această primă operațiune a BEI, ce vine în sprijinul învățământului superior românesc, este implementată mulțumită garanției oferite de Planul de Investiții al Europei. Educația este un drept fundamental și un factor esențial pentru competitivitate, ocuparea forței de muncă și mobilitatea socială. În ceea ce privește obiectivele politicii UE, proiectul va contribui la Spațiul european al învățământului superior și la cercetarea europeană, deoarece va permite Universității să construiască o masă critică în domeniile specializării inteligente, care reprezintă o prioritate pentru România. Suntem bucuroși astăzi să susținem Universitatea POLITECHNICA din București în dezvoltarea și consolidarea facilităților sale de cercetare și educație. Considerăm că acest proiect vine în întâmpinarea nevoii de insuficiență persistentă în infrastructura de învățământ superior și cercetare. Și, într-adevăr, acesta este un proiect pilot pentru BEI, pe care intenționăm să îl replicăm în întreaga țară”.
Lucrările de construcție, cu accent pe soluții „verzi” și eficiență energetică, vor începe în 2020 și urmează să fie finalizate la sfârșitul anului 2023. În plus, pe durata implementării, proiectul va genera aproximativ 1 000 de locuri de muncă.