Reprezentanții UPB au luat parte la înființarea Alianței Europene pentru Inginerie, Educație, Inovație și Știință (EELISA – European Engineering Learning Innovation & Science Alliance), eveniment care a avut loc în data de 29 ianuarie 2019, în Madrid.

Evenimentul a reunit universități de tehnologie din Europa, precum Universitatea Politehnica din Madrid (Spania), Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta (Ungaria), Universitatea Tehnica din Istambul (Turcia), Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg (Germania), împreună cu școlile de inginerie membre ale ParisTech.

Instituțiile prezente în cadrul evenimentului și-au unit forțele pentru a crea Alianța Europeană pentru Inginerie, Educație, Inovate și Știință (EELISA), o organizație menită să creeze oportunități atât pentru cei 170 000 de studenți și profesori din universitățile partenere, cât și pentru societate, prin contribuirea la dezvoltarea industriei și cercetării. Misiunea EELISA este aceea de a pune experiența unică a membrilor săi la dispoziția industriei europene, atât prin strategii pe termen lung destinate spațiului de cercetare european, cât și prin participarea directă la rezolvarea provocărilor sociale.

Nu în ultimul rând, EELISA va încuraja și sprijini mobilitatea studenților din domeniul ingieriei, precum și a personalului academic și administrativ, în vederea creșterii sinergiei dintre mediul educațional și industrie. În acest sens, se vor avea în vedere nu doar creșterea nivelului de incluziune pe piața muncii ci și egalitatea de gen în cadrul meseriilor STEM.