Universitatea POLITEHNICA din București a acordat astăzi, în ședință publică, Titlul Academic de Doctor Honoris Causa domnului academician Marius Andruh – membru titular al Academiei Române, din 2009 (membru corespondent din 2001), președintele Secției de Științe Chimice a Academiei Române, profesor universitar la Facultatea de Chimie de la Universitatea din București.
Prin cercetările sale, profesorul Marius Andruh a contribuit la dezvoltarea chimiei combinațiilor complexe polinucleare, cu realizări în următoarele direcții: arhitecturi supramoleculare în chimia coordinativă și inginerie cristalină; magnetism molecular; combinații complexe heteropolinucleare 3d-4f; sisteme moleculare și supramoleculare cu trei purtători de spin diferiți; materiale moleculare luminescente. A elaborat strategii originale pentru obținerea polimerilor de coordinare prin utilizarea de noduri oligonucleare homo- și heterometalice. A descris noi tipuri de topologii pentru polimerii de coordinare. A sintetizat, împreună cu echipa sa de colaboratori, pe baza unei strategii proprii, primii nanomagneți moleculari mono-dimensionali cu trei ioni metalici diferiți. A adus contribuții în chimia metalosupramoleculară: noduri homo- și heterometalice, dreptunghiuri moleculare, metal-calixarene, clusteri homo- și heterometalici, cristale moleculare obținute prin combinarea și controlul mai multor tipuri de forțe intermoleculare. A utilizat, pentru prima dată, complecșii heteroleptici bis-oxalato ai cromului (III) ca metaloliganzi pentru obținerea de sisteme heterometalice cu punți oxalato.
Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în peste 280 de articole și cinci capitole de carte, care au adunat peste 8400 de citări (h-index = 45 – ISI; 47 – SCOPUS). Peste 25 de articole au figurat în topul celor mai citate/accesate articole ale unor prestigioase jurnale internaționale (Chemistry, Coordination Chemistry Reviews, New Journal of Chemistry, CrystEngComm., Inorganica Chimica Acta etc.).