Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti și Nuclearelectrica vor lansa, vineri 12 mai 2023,in cadrul unui eveniment ce va avea loc în Aula Magna, primul Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa, care găzduiește simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic (SMR) NuScale.

Gazda evenimentului va fi Domnul Mihnea Costoiu, Rector al Universității POLITEHNICA din București, iar invitați vor fi reprezentanți ai Guvernelor României și SUA, reprezentanți ai companiilor NuScale, Nuclearelectrica, RoPower, E-Infra, CNCAN, ANDR, precum și studenți și cadre didactice ai universităților tehnice din România, din – București, Târgovişte, Constanţa și Piteşti.

Centrul E2, dezvoltat ca parte a programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST), o inițiativă a Guvernului Statelor Unite ale Americii, va contribui la realizarea obiectivelor României de a deveni un lider în ceea ce privește implementarea sigură a reactoarelor modulare mici în România şi Europa, precum și un hub de educație și formare a specialiștilor în domeniul SMR în regiune.

În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un MoU (memorandum de înţelegere – n.r.) pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

În 27 iunie 2022, cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale, prezentat la Summit-ul Liderilor G7, preşedintele Statelor Unite Joe Biden a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de doalri pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în Romania by NuScale – Studiul preliminar de inginerie şi design front-end pentru proiectul SMR în România.

Compania americană NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie şi proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

COMUNICAT DE PRESA

GALERIE FOTO EVENIMENT