Cu ocazia implinirii a 70 ani de la fondarea Facultatii de Energetica, din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Siemens Romania a avut onoarea de a contribui la dotarea Laboratorului de Partea Electrica a Centralelor si Statiilor “Constantin Dinculescu” (sef laborator: prof.dr.ing. Sorina Costinas).

La evenimentul de inaugurare a noilor echipamente au participat, din partea UPB: prof.dr.ing. Horia NECULA, Prorector UPB, prof.dr.ing. Lacramioara Diana ROBESCU, Decan al Facultatii de Energetica, prof.dr.ing. Cristian Florian DINCA, Director Departament Producerea si Utilizarea Energiei, prof.dr.ing. Sorina COSTINAS, Sef laborator Partea Electrica a Centralelor si Statiilor ‘C-tin Dinculescu”, prof.dr.ing. George DARIE, Ex-Prorector UPB. Din partea Siemens Romania, au fost prezenți la ceremonie Dl. Cristian Secoșan,

CEO Siemens Romania si Republica Moldova si Dl. Vasile Cristea, Head of Distribution Systems – Smart Infrastructure, Siemens Romania.

Domnul Cristian Secosan ne-a declarat: „Oamenii sunt cea mai importantă resursă, în care trebuie să investim constant pentru ca aceștia să se poată dezvolta atât personal, cât și profesional. Grija pentru pregătirea tinerilor, din punct de vedere al educației duale, reprezintă unul dintre obiectivele Siemens. Astfel, prin dotarea laboratorului cu echipamente de ultimă generație, dar și prin oferirea de programe de internship și training, la nivelul companiei, ne dorim ca studenții să facă un prim pas spre cariera pe care și-o doresc.”

Capacitate a de a inspira, de a încuraja studentii să-și dezvolte abilitățile și să devină performanti reprezintă esența educatiei de calitate. Pentru aceasta, avem nevoie de laboratoare dotate la nivelul tehnicii actuale. Colaborarea cu Siemens România reprezinta o confirmare a deschiderii UPB catre mediul economic si o continuare a actiunilor noastre de modernizare a laboratoarelor. Formarea tinerei generatii de ingineri nu poate si nu trebuie sa fie doar responsabilitatea universitatilor deoarece este un interes al intregii societati.” a spus Domnul Horia Necula – prorector UPB.

Laboratorul din sala EH008 este un model dinamic de sistem electroenergetic, a fost realizat la scară industrială si are facilităţi didactice, fiind unicul de acest fel din Europa. Este un poligon real de lucru pentru studenti, permite efectuarea de manevre în condiții identice cu cele din exploatare, atât în staţii mai vechi cât şi în staţii moderne dotate cu întreruptoare cu comutație în vid și cu protecţii numerice sau a unei celule complet digitalizate. Siemens Romania a dotat laboratorul cu urmatoarele echipamente:

Celule compacte 8DJH, pentru distributia secundara pana la 24kV, sunt celule compacte, cu izolatia in gaz, nu au nevoie de mentenanta si prezinta siguranta mare in exploatare. Din acest motiv celulele 8DJH sunt cea mai utilizata solutie pentru aplicatii precum: posturi de transformare, parcuri fotovoltaice, e-houses, aeroporturi, statii de tren sau metrou, cladiri de birouri. Punand la dispozitia studentilor acest tip de celule, am vrut sa evidentiem in primul rand diferentele de gabarit, la aceleasi caracteristici tehnice, dintre celulele vechi existente in sistemul energetic si noua
generatie de echipamente. In plus, peretii din plexiglass permit studentilor sa vada ce se intampla in interiorul celulelor in momentul realizarii diverselor manevre.