UPB a fost selectată de Comisia Europeană pentru a lua parte la crearea de Universități Europene

Universitatea POLITEHNICA din București împreună cu universități de top din Franța, Italia, Germania, Spania, Turcia și Ungaria au creat, în 2019, Consorțiul universitar EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) – selectat recent de Comisia Europeană în cadrul apelului de proiecte ERASMUS+, în vederea constituirii Universităților Europene.

În total, doar 41 de consorții universitare vor beneficia de sprijin financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020 pentru a participa la consolidarea Spațiului European al Educației prin cooperarea la nivel transfrontalier și interdisciplinar.

Inițiativa le va permite studenților universităților din consorțiu să obțină o diplomă de învățământ superior prin combinarea studiilor din mai multe țări europene și va contribui la competitivitatea internațională a universităților europene.

Universitățile partenere EELISA le vor oferi studenților sprijin prin construirea de comunități virtuale. Aceștia vor putea participa la cursuri cu teme prioritare pentru viitorul inginerilor, precum industria 4.0, smart cities sau industria sustenabilă și vor beneficia de activități variate precum mobilități virtuale, participare la școli de vară și alte evenimente organizate de universitățile partenere. De asemenea, consorțiul vizează pregătirea viitorilor lideri din inginerie prin implicarea acestora într-un mediu multicultural în care să poată găsi soluții la probleme sociale reale.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității POLITEHNICA din București a declarat: „Este un obiectiv pe care îl urmărim încă de când Comisia Europeană a lansat Inițiativa privind universitățile europene. Acest nivel de cooperare transnațională complementează perfect valorile comunității noastre și împlinesc dezideratul nostru de a extinde potențialul internațional al studenților. Doresc să mulțumesc partenerilor noștri din EELISA pentru că au împărtășit viziunea noastră despre educație și cooperare și pentru că au acceptat ca denumirea consorțiului să fie numele primei femei inginer: Elisa Leonida Zamfirescu. Celebrăm astfel nu doar inovația, ci și egalitatea.”

Partenerii consorțiului EELISA sunt: Universitatea POLITEHNICA din București (UPB); Universitatea Politehnica din Madrid (UPM); Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta (BME); Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg (FAU); Universitatea Tehnică din Istanbul (ITU); Școala Normală Superioară din Pisa (SNS); Școala de Studii Avansate Sant’Anna din Pisa (SSSA); Școala Națională de Poduri și Drumuri ParisTech; Școala Națională Superioară de Mine ParisTech (PSL); Școala Națională Superioară de Chimie ParisTech (PSL); Rețeaua Europeană pentru Acreditarea Educației în Inginerie (ENAEE).

http://eelisa.eu/

Comunicatul Comisiei Europene