București, 1-6 iulie 2019
Inițiativă pentru a sprijini educația și cercetarea în Machine Learning în Europa de Est
Școala de vară est-europeană de Machine Learning EEML este un eveniment internațional inițiat în 2018, care are loc anual într-o țară est-europeană, avînd ca scop reunirea unora dintre cele mai respectate nume din Machine Learning (ML) și inteligența artificială (IA) cu studenți și practicieni din întreaga lume pentru a oferi o săptămână de instruire de înaltă calitate și ample oportunități de interacțiune și schimb de idei.
Ediția din 2019 se va desfășura între 1-6 iulie 2019, în campusul Universității Politehnica din București. Prima ediție a școlii a avut loc vara trecută la Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Român de Știință și Tehnologie și Universitatea Babeș-Bolyai, sub numele de Transylvanian Machine Learning Summer School.
Scopul școlii este de a încuraja cercetarea de vârf în domeniul IA și Machine Learning în Europa de Est, și de a îmbunătăți comunicarea între comunitatea de IA/ML din Europa de Est și restul lumii. La fel de important pentru școală este de a face educația în aceste domenii accesibilă tuturor și de a îmbunătăți diversitatea populației implicate în domeniile STEM, inclusiv prin păstrarea unor taxe de participare cât mai reduse. Acest ultim obiectiv nu poate fi realizat fără sprijinul sponsorilor, care joacă un rol crucial în succesul școlii.
Pentru ediția din 2019, școala are o listă impresionantă de prezentări cuprinzând cercetători invitați de la: Universitatea Berkeley, Universitatea Oxford, Școala de înalte studii economice din Moscova, Universitatea McGill, Universitatea Transilvania Brașov, Universitatea din Leuven, Universitatea din Amsterdam, DeepMind, Google AI, Microsoft Research și Facebook AI Research. Școala se va desfășura pe timp de 6 zile de pregătire intensă, cu prelegeri, sesiuni practice, prezentări de postere, precum și cu prezentări din partea sponsorilor. Subiectele acoperite vor varia de la deep learning la procesarea limbajului natural și reinforcement learning. Pentru a încuraja crearea unei comunități și pentru a permite participanților internaționali să descopere Bucureștiul și cultura românească, programul include o serie de evenimente sociale: recepție la Hilton Athenee Palace luni, 1 iulie, activități de team building joi, 4 iulie, banchet vineri, 5 iulie. Programul complet este prezentat online, pe site-ul EEML2019.
În comparație cu ediția din 2018, ediția din acest an își propune să implice mai mult comunitatea locală de Inteligență Artificială și să sensibilizeze atât participanții școlii, cât și publicul larg, la potențialul IA pentru abordarea problemelor cu impact social important. În acest scop, organizatorii au creat un concurs pentru participanții școlii în scopul de a utiliza metodele machine learning pentru problema de predicție a consumului de energie. Iar joi, 4 iulie, la 17:30, va avea loc o sesiune pe tema AI for Social Good deschisă publicului larg, la Teatrul Național București. Agenda include prezentări legate de aplicare ML în domeniile sănătății și climei, anunțarea rezultatelor competiției, precum și o discuție despre dezvoltarea IA în România. Seara se va închide cu o discuție de grup în jurul acestor subiecte.
Școala va găzdui 210 participanți în acest an: 160 au fost acceptați în urma unui proces foarte riguros de selecție din 738 de cereri depuse, iar 50 participă în numele sponsorilor. Participanții provin din 42 de țări, 54% dintre participanții selectați fiind din Europa de Est și 32,3% sunt femei.
Școala de vară EEML este organizată de cercetători în Machine Learning care provin din Europa de Est, dar sunt afiliați în prezent unor instituții de top din străinătate (Doina Precup, Razvan Pascanu, Viorica Patraucean) în colaborare cu cercetători din Europa de Est. Ediția din 2019 are ca organizatori locali cercetători și practicieni din București (Elena Burceanu, Marius Leordeanu, Traian Rebedea) și Iași (Gabriel Marchidan). Universitatea Politehnica din București și Asociația Română de Inteligență Artificială sunt gazdele evenimentului. Echipa organizatoare este sprijinită de un consiliu consultativ format din experți renumiți în ML din Europa de Est și din restul lumii (https://www.eeml.eu/advisory-board).
Pentru a oferi taxe de participare foarte accesibile, programul este finanțat cu sprijinul și generozitatea sponsorilor și donatorilor: DeepMind si Arnia – categoria Diamond; Bolt, Siemens și NNAISENSE – categoria Platinum; Rakuten, Bosch, FotoNation, CuriousAI, Bitdefender, BRD, Visage Technologies, Intel, UiPath, Ascent Robotics, Cegeka, IST Austria, Everseen și Sixt – categoria Gold; Facebook, LummetryAI, Oveit, Adobe, Google și Vivre – categoria Silver; de asemenea donații au provenit de la AI Journal și de la mai multe persoane particulare.