GALERIE FOTO EVENIMENT

Prima Conferință Internațională a EELISA a avut loc între 4 și 6 octombrie în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (UNSTPB). Este un eveniment care își propune să devină crucial în domeniul învățământului superior din Europa și o manifestare care explorează viitorul inginerului în Uniunea Europeană.
Programul conferinței a oferit vizitatorilor o paletă deosebit de amplă de activități, incluzând 27 de sesiuni de workshop-uri, două discuții plenare de nivel înalt, expoziții, proiecții de film, peste 100 de vorbitori din mediul internațional și numeroase activități sociale.

Prima sesiune plenară a fost moderată de Mihnea Costoiu, Rectorul UNST POLITEHNICA București, și a avut ca invitați reprezentanți de seamă ai autorităților și instituțiilor de învățământ superior la nivel european:

▪ Ligia Deca (Ministru, Ministry of Education – Romania)
▪ Tudor Prisecaru (Secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării)
▪ Radu Vacareanu (Rector al Universității Tehnice de Construcții București)
▪ Vanessa Debiais-Sainton (Șeful Unității de Învățământ Superior, Comisia Europeană)
▪ Madlen Serban (Secretar General, Comisia Națională a României pentru UNESCO)
▪ Wendy Purcell PhD FRSA (cercetător în cadrul Harvard University)
▪ Markus Gonzalez Beilfuss (Subsecretar, Ministerul Universităților din Spania EU2023ES)
▪ Marie Christine Bert (Director Relații Internaționale și Parteneriate Corporative, Ecole des Ponts ParisTech)
▪ Timothée Toury (Secretar General, European University of Technology)

În mod special, evenimentul a cuprins întrunirea Consiliului de Conducere al alianței, care s-a concentrat pe provocările ridicate de următoarea fază a dezvoltării alianței. Întrunirea a fost deschisă unor oaspeți excepționali, printre care Vanessa Debiais-Sainton, Șefa Unității de Învățământ Superior a Comisiei Europene, Ligia Deca, Ministru al Educației, Markus González Beilfuss, Subsecretar în Ministerul Universităților din Spania, Președinția Spaniei a UE sau Madlen Șerban, Secretar General în Comisia Națională a României pentru UNESCO.

Conferința este apogeul unei călătorii de 3 ani, parcurși alături de partenerii alianței și începutul celei de-a doua faze a proiectului care își propune să redefinească modelul de inginer european, printr-o educație interdisciplinară, aplicată și internațională. În această nouă fază a proiectului – EELISA 2.0 – alianța își propune să își extindă parteneriatele și să ofere și mai multe oportunități tinerilor ingineri. „Faptul că am găzduit prima ediție a acestui eveniment extraordinar are o semnificație dublă pentru comunitatea noastră. Pe de-o parte, este o celebrare a succesului pe care l-am obținut în prima fază a proiectului. La fel de important, este o continuare a călătoriei, o continuare în care devenim și mai aplicați și relevanți pentru organizațiile din afara alianței care își doresc să aibă un impact pozitiv în societate.”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul UNST POLITEHNICA București.

Printre invitați s-au numărat , Radu Văcăreanu, Rector al Universității Tehnice de Construcții din București, Tudor Prisecaru, Secretar de Stat al Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării, Președinte al Senatului UNSTPB, Răzvan Nicolescu, Membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovație și Tehnologie (EIT), Halil Hasar, Director al Schimbărilor Climatice la Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice al Turciei, Florin Drăgan, Rector al Universității Politehnica Timișoara, Sorin Costreie, Președinte al rețelei univrsitare UNICA, membru al alianței CIVIS, Prorector al Universității din București, György Alföldi, Decan al Facultății de Arhitectură la BME, Julio Lumbreras, Profesor al Universității Politehnica din Madrid și fost Membru al Consiliului de Conducere al UE privind Neutralitatea Climatică și Orașele Inteligente, Ciprian Ciucu, Primar al Sectorului 6 al Bucureștiului, Ionuț Pucheanu, Primar al Galațiului, François Croquette, Director al Tranziției Ecologice și Climatului, Primăria Parisului.

European Engineering Learning Innovation and Science Alliance (EELISA) este prima alianță a instituțiilor de învățământ superior (școli de ingineri absolvenți, universități tehnologice și universități cu spectru complet) din diferite țări din Europa menite să definească și să implementeze un model comun de inginer european înrădăcinat în societate .

Acronimul EELISA aduce un omagiu femeilor inginer prin memoria Elisei Leonida Zamfirescu (1887 – 1973), una dintre primele femei care a obținut o diplomă de inginer în lume. De asemenea, a întruchipat elementele esențiale ale EELISA Alliance: avea un fundal multicultural și transfrontalier, a contribuit la inginerie cu metode inovatoare pentru analiza mineralelor și a avut un angajament social determinat.


GALERIE FOTO EVENIMENT