O echipă interdisciplinară formată din patru tineri români – dintre care trei sunt masteranzi în cadrul Universității POLITEHNICA din București (UPB) – vor să cucerească spaţiul şi vor construi o rachetă care să transporte nanosateliţi. Pentru a putea realiza acest lucru, au obținut o investiție inițială de 150.000 € din partea unui grup de investitori privați. Startup-ul românesc va oferi servicii de lansare orbitală pentru nanosateliți.

Liderul grupului este Marius Trifu, absolvent al Facultăţii de Automatică din UPB, iar în prezent studiază în cadrul Masterului de Sisteme Avansate de Securitate din cadrul aceleeași facultăți. Alături de el fac parte din echipă și Alexandru Mereu, masterand în cadrul programului de Sisteme Holistice Spaţiale al UPB, Andrei Grigore, masterand la Propulsie Aeriană şi Protecţia Mediului şi absolvent al Masterului de Sisteme Holistice Spaţiale din UPB şi Inesa Schmidt, absolventă a Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale (ASE).

Ei au format 2SPACE, o afacere pur românească, un StartUP creat și lansat în UPB, ce îşi propune să construiască cel mai mic şi flexibil lansator orbital care ar exista pe piaţă în momentul actual. Mai exact, racheta va transporta extrem de rapid o încărcătură de aproximativ 10 kilograme în spaţiu. În plus, va poziţiona nanosatelitul exact în punctul în care acesta trebuie să fie. 2SPACE anunță primirea unei investiție pre-seed de 150.000 € din partea unui grup de investitori privați.

„Proiectul a debutat la începutul acestui an. Foarte multe din componentele pe care le folosim sunt de înaltă tehnologie. Mai mult, în procesul de dezvoltare a rachetei lucrăm cu multe companii din România, dar şi din Uniunea Europeană. De asemenea, încercăm să folosim componente care deja există pe piaţă, dar am fost nevoiţi de foarte multe ori să comandăm sau să fabricam piese special pentru nevoile noastre. Totodată, lucrăm la construirea unui centru de dezvoltare în apropiere de Bucureşti unde, pe viitor, o să realizam intern din piesele pe care acum le importăm“, a declarat Inesa Schmidt.

Cei patru masteranzi fac parte din echipa care anul trecut a conceput racheta Eva pe care însă, din cauza conditiilor meteorologice, nu au reuşit să-o lanseze de la baza militară de la Capu Midia. Ulterior, au fost acceptaţi la concursul care a avut loc în Portugalia, la baza militară Santa Margarita de lângă Ponte de Sor, însă au întâmpinat aceleaşi dificultăţi de natura meteorologică.

COMUNICAT DE PRESA