O CELULĂ DE MEDIE TENSIUNE, DE ULTIMĂ GENERAȚIE, COMPLET DIGITALIZATĂ, A FOST INAUGURATA LA UPB

O CELULĂ DE MEDIE TENSIUNE, DE ULTIMĂ GENERAȚIE, COMPLET DIGITALIZATĂ, A FOST INAUGURATA LA UPB

In data de 19 aprilie 2019 a fost inaugurat – în prezența domnului profesor Gerge Darie, prorector al UPB, a domnului Tomasz Wolanowski, General Manager al ABB România, precum și a numeroase alte personalități din domeniul ingineriei energetice – cel mai nou echipament, sponsorizare din partea firmei ABB, intrat in dotarea laboratorului de Partea Electrică a Centralelor si Statiilor Constantin Dinculescu din cadrul Facultății de Energetică.

Construit intr-o prima variantă în Localul Polizu în anii 1960, laboratorul fondat de profesorul Constantin Dinculescu a fost relocat in 1971 in corpul EH, sala EH008 (Facultatea de Energetică). Este un model dinamic de sistem electroenergetic și un poligon real de lucru pentru studenti. A fost realizat la scară industrială şi dotat cu facilităţi didactice, fiind unicul laborator de acest fel din Europa.

Echipamentul reprezintă o celulă de medie tensiune, complet digitalizată, produsă de ABB Cehia, (17,5 kV, 2000 A, 50 kA), destinată viitoarelor smart substation, si care este echipată cu o solutie inovatoare de intreruptor cu comutatie in vid. Suprafetele vitrate din dreptul contactelor si iluminarea acestora au fost adaptate special pentru uz didactic.

La acest eveniment, ABB si-a reiterat intenția de a investi in viitor prin susținerea cercetării avansate și a educației în domeniul ingineriei energetice.