Mai multe detalii despre Florin Jianu: https://www.linkedin.com/in/florin-jianu-bb6329212/
Întrebări UPBizz:
- Cum te descrii în câteva cuvinte?
Muncitor, tenace, aplecat spre un proces de învățare continuă.
- Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit ?
Studenția reprezintă o perioadă de acumulări, de descoperiri, de încercări. În perioada studenției am găsit un balans între activitatea de învățare și sport, între munca susținută și relaxare cu prietenii, între a sta într-un amfiteatru și a călători pe munți. Dacă aș face ceva diferit?! Nu cred, aș face aceleași încercări, poate aceleași greșeli și din toate aș învăța pas cu pas.
- De ce antreprenor și nu salariat?
Pentru fiecare există o alegere, nu sunt în antiteză cele două atribute, alegerea ține de felul în care te simți mai confortabil cu un statut sau cu altul. Nimeni însă nu poate spune care alegere este corectă, care este bună sau care ar trebui să fie Alegerea. Alegeți ce vă place, ce vă motivează și mai ales alegeți în funcție de cum vă veți proiecta peste 20-30 de ani !
- Cum ai ales idea de afacere?
Ideile alese de tineri sunt din sfera serviciilor, acolo unde nu îți trebuie mai mult de un calculator și niște cunoștiințe. Am ales domeniul publicității pentru că aveam un calculator și un prieten care avea și el un calculator.
- Care au fost riscurile asumate la început?
Când ești tânăr, riscurile sunt puține, nu ai mari responsabilități, nu ai o familie, cheltuieli fixe, răspundere față de alții, așa încât poți face cam tot ce vrei/ poți. De aceea sfatul meu este să începeți devreme în antreprenoriat, să experimentați, să aveți curaj pentru că indiferent de succes sau de învățare, veți avea numai de câștigat !
- Ai avut un mentor cu rol definitoriu în ceea ce faci astăzi?
Da, am un mentor, profesorul Ovidiu Nicolescu, un om care a știut să îmbine echilibrul vieții profesionale cu cel al vieții personale, care a știut să se dedice acțiunilor sociale în detrimentul unor acumulări personale, un om în ale cărui sfaturi am încredere în continuare și pe care îl consult în marile decizii.
- Ce era diferit după primul an de business?
Faptul că deja aveam un angajat căruia trebuia să îi plătim salariul și de care eram răspunzători, apoi faptul că lucrurile deveniseră mai serioase, noi mai responsabili și poate mai conștienți de piață, de valoarea noastră și de cât de mult mai avem de învățat.
- Care a fost investiția inițială?
O firmă de publicitate, așa cum spuneam domeniul serviciilor este cel mai la îndemână pentru tineri, investiția constând în calculatorul de acasă, costurile unui sediu și cheltuielile cu contabilitatea.
- Ce înseamnă un eșec în afaceri?
O oportunitate de a învăța și de a nu repeta aceleași greșeli ?!
- Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri esențiale în demararea unei afaceri.
1.Alege nu ce îți place, ci la ce te pricepi!
2.Fii cel mai bun în ceea ce faci!
3.Nu renunța de-a lungul drumului lung și anevoios!
Curiozități studenți UPB:
- Care sunt condițiile pentru a deschide un IMM? Număr minim de angajați? Există o vârsta minimă?
Orice persoană cu vârsta de 18 ani împliniți își poate deschide o firmă.
IMM-ul este o încadrare a unei firme în funcție de cifra de afaceri și numărul de salariați.
Numărul minim de angajați pentru un IMM este de 1 persoană, dacă se dorește a fi încadrat la cota de impozitare aferentă microîntreprinderilor.
- Referitor la capitalul social de 1 leu, care sunt condițiile ?
Capitalul social se va menționa în actul constitutiv al societății.
- În definirea IMM-urilor în funcție de CA au fost făcute modificări? La întreprinderi micro, mici și mijlocii cât este CA?
ANAF are un alt sistem de încadrare al IMM-urilor spre deosebire de prevederile din Legea 346 (Legea IMM-urilor).
Astfel, conform ANAF, se aplică impozitul pentru microîntreprinderi dacă firma are o cifră de afaceri de până la 500.000 euro și această modificare a fost facută la sfârșitul anului 2022.
Conform legii, mai jos sunt prevederile pentru încadrarea IMM-urilor:
Întreprinderile mici și mijlocii se clasifică, în funcție de numărul mediu anual de salariați și de cifra de afaceri anuală netă sau de activele totale pe care le dețin, în următoarele categorii:
- a) microîntreprinderi – au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
- b) întreprinderi mici – au între 10 și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
- c) întreprinderi mijlocii – au între 50 și 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.
- Care consideri că sunt cele mai importante calități ale unui antreprenor?
Muncitor, perseverent și curajos.
- Care a fost provocarea cu care te-ai confruntat în cadrul Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători – JEUNE?
Provocarea cea mai mare a fost aceea că nivelul era foarte ridicat și m-am lovit de interesele ,politice’ ale unor țări mari și a trebuit să reușesc să înfrâng stereotipuri și preceoncepții despre Europa de Est și capacitatea noastră de a fi lideri la un nivel atât de înalt. Am fost primul președinte est-european al celei mai mari organizații a tinerilor antreprenori europeni și acest lucru nu a fost deloc simplu și la îndemână.