Întrebări UPBizz:

  1. Cum te descrii în câteva cuvinte?
  • High level of entrepreneurship
  • Work ethics and determination.
  • Takes ownership
  • Highly assertive
  • Will challenge actively status quo and group think
  • Thoughtful and conceptual
  • Brings in understanding of technology to the team

 

  1. Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit?

[Daniel] Perioada studenției a fost pentru mine perioada de maturizare accelerată. Lăsând pe planul doi impactul orașului București, pentru cineva care vine din provincie, nivelul derizoriu în care se locuia în căminele studențești a făcut din  acele vremuri  un punct de gândire la cum va urma să fie viața mai apoi. Având experiența de acum nu aș face lucurile pe care le-am făcut atunci, în sensul în care sunt complet mulțumit de acea perioadă în ceea ce privește deciziile personale. Dificultățile perioadei 2000-2004 au creat și multe oportunități, am putut să ne angajăm devreme și să ne putem forma în cultura companiilor internaționale care reprezentau un punct de reper pentru un student.

  1. De ce antreprenor și nu salariat?

[Daniel] În cazul meu mai întâi salariat și apoi antreprenor. Am înțeles după mai bine de 10 ani lucrați în mai multe companii internaționale, un aspect extrem de important și adevărat :” Corporațiile nu au memorie și nu au suflet”, așadar într-un context am hotărât că trebuie să fac schimbarea.

  1. Cum ai ales ideea de afacere?

[Daniel] Anii petrecuți în Orange mi-au oferit posibilitatea de a înțelege cum funcționează procesele complexe, managementul bugetelor mari, relația cu furnizorii, cât și multe altfel de aspecte. Poate într-un scenariu clasic, am identificat problema în mediul corporate și apoi am încercat să văd cum este rezolvată. Am fost suprins de aroganța unui furnizor renumit din UK și de modul în care a tratat el o oportunitate uriașă în opinia mea, așadar am hotărât să pornesc acest business de la zero.

  1. Care au fost riscurile asumate la început?

[Daniel] La fel de multe riscuri precum și oportunități. Am învățat foarte multe într-un timp scurt, și am greșit în multe decizii. Au fost mai multe proiecte pornite, în mai multe forme din punctul de vedere al echipei de fondatori, însă cele mai multe au eșuat. Astăzi proiectul Innoship se bucură de toată experiența cumulată în primele etape de ateprenoriat.

  1. Ai avut un mentor cu rol definitoriu în ceea ce faci astăzi?

[Daniel] La acele momente nu am avut un mentor,  însă în decursul anilor am avut și am încă oportunitatea de a mă sfătui cu oameni mult mai pricepuți de la care mai apoi să pot judeca în felul meu deciziile.

  1. Ce era diferit după primul an de business?

[Daniel] În primul an de business ,,Innoship”, foate multe lucruri au apărut, de la prima rundă de finanțare de tip VC până la pandemia COVID cât și primii angajați în zona de sales și marketing. Într-un an compania deținea deja clienți și planurile care urmau ne aduceau o încredere mare. Am trecut prin momente grele în primul an, însă dpdv strategic a fost un an așa cum l-am planificat.

  1. Care a fost investiția inițială?

[Daniel] Innoship a beneficiat de mai multe surse de finanțare:

-etapa 1: echipa de fondatori investește în cash aproximativ 100k euro. 4 confondatori.  Nu am avut salarii timp de aproximativ 1 an. Perioada Mai 2019-Iulie 2020

– etapa 2- în vara lui 2020, am închis prima rundă de finanțare în valoare de 550 k euro de la GapMinder VC la o evaluare post-money de 3,550 m euro.

  1. Ce înseamnă un eșec în afaceri?

[Daniel] Pentru anteprenorii extrem de determinați înseamnă în primul rând o mare dezamăgire și o determinare de a reuși din nou. Sunt multe lururi învățate din fiecare eșec, însă un ateprenor va lua tot timpul lucrurile personal și îi va fi greu să depășească momentul. Cel mai important în opinia mea este să încerci, iar cel mai importat este să o faci cu foarte mare seriozitate, 100% implicat și la un nivel cât mai mare de profesionalism. Termenul de mediocru nu functionează.

  1. Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri esențiale în demararea unei afaceri.

[Daniel]

  • Sunt un mare susținător al afacerilor în zona de tehnologie software, b2b, SaaS
  • Echipa de fondatori este critică, trebuie să vă cunoașteți, să știți cum reacționați la stres, să aveți din trecut cel puțin o ceartă 😉
  • Seriozitate și focus. O spun din nou, termenul „mediocru” nu există în anteprenoriatul de succes!