Adrian Florea este fondatorul companiei Trend Consult și conduce în prezent divizia de Business Advisory.
În ultimii 19 ani, alături de Trend Consult, a dezvoltat și susținut programe de consultanță și training de vânzări, management, leadership, managementul schimbării și dezvoltare personală, atât pentru companii multinaționale, cât și pentru firme românești. De asemenea, este implicat în proiecte de consultantă, coaching și mentoring pentru manageri de diverse niveluri și antreprenori și lucrează cu echipele de board ale organizațiilor client în proiecte de transformare culturală.
TREND CONSULT este o companie antreprenorială romanească. A pornit pe drumul dezvoltării de training și consultanță în 2000 din dorința de a aduce pe piața românească concepte, idei, bune practici care să aibă aplicabilitate pentru mediul nostru, local. Este o companie dedicată oamenilor cu mentalitate de creștere care doresc să trăiască diferit, să exploreze noi opțiuni și să aibă impact în societate.
Întrebări UPBizz:
2. Cum te descrii în câteva cuvinte?
Curios, neliniștit, arogant, activ.
Motociclist cu dragoste de viața.
2. Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit?
În studenție am deschis ochii. Am plecat din Craiova, orașul în care m-am născut, pentru a studia in București (și pentru a scăpa de părinți ☺). Primul lucru pe care l-am înțeles odată ce am deschis ochii a fost cât de puțin mă ajuta materiile “studiate” la ASE. La începutul anului 2 am intrat în AIESEC, o organizație care a contribuit semnificativ mai mult la educația mea decat ASE-ul. În anii 3 și 4 nu am mai avut nicio prezența la curs (pe vremea respectivă era posibil). Am învațat după notițe luate de către colegii mei și nu am picat examenele. Dar nu m-au interesat notele. Și acum aș face la fel. Poate m-aș uita mai atent la oportunitățile de a studia in SUA, pentru a mă obișnui cu perspectiva “think big, think global”.
3. De ce antreprenor și nu salariat?
Am început într-o multinațională, Reuters. Vindeam sisteme de informații în timp real pentru piețele financiare. Am fost Sales Manager, șapte ani. Am ales antreprenoriatul pentru că am crezut că îmi va oferi libertatea de a decide ce vreau eu, fără să mai aștept aprobarea șefului. Iluzie! Singurul avantaj real este posibilitatea (teoretică) de a-ți extinde veniturile fără limită.
4. Cum ai ales idea de afacere?
În calitate de Sales Manager am ales un curs de vânzari pentru echipa mea. Se întampla în anul 2000. Am fost atât de dezamăgit de calitatea serviciilor primite, încât am spus imediat “eu pot mai bine de atat”! Așa a luat naștere ideea unei firme de consultanța în vânzări, care mi-a permis să rămân activ în multinațională în timp ce am testat și activitatea de antreprenor. Mi-a fost frică să mă arunc din prima fără plasă de siguranță.
5. Care au fost primii pași în direcția demarării afacerii?
Am căutat în primul rând oameni capabili care să mă însoțească. Au fost trei prieteni suficient de nebuni să mi se alăture. Împreună am căutat idei de diferențiere: cine suntem, de ce existăm pe piața, ce putem face noi diferit. Am vândut la început prietenilor apropiați și celor din rețeaua AIESEC.
6. Care au fost riscurile asumate la început?
Riscul a fost să duc mai puțini bani acasă. Din salariul de la Reuters acopeream o parte din costurile firmei proaspăt înființate.
7. Ai avut un mentor cu rol definitoriu în ceea ce faci astăzi?
Nu, cred ca ideea de mentor este “over-rated”. Persoane care să mă inspire? Da. Persoane de la care am învățat o mulțime de lucruri? Da.
8. Ce era diferit după primul an de business?
Nivelul de stres. După un an îți dai seama cât de limitate sunt deciziile, cât de mulți șefi începi să ai ca antreprenor, cât de greu vin primii bani și copleșitoarea întrebare “De ce fac eu asta?”. E nevoie de multă reziliența pentru a trece de primii ani.
9. Care a fost investiția inițială?
Nesemnificativă. Am împrumutat de la un prieten 2,000 de dolari pentru primele chirii și echipamentele de birou. Atât.
10. Ce înseamnă un eșec în afaceri?
Dacă mă uit la proporția proiectelor eșuate fată de cele reușite de mine în business, aș zice că starea de eșec este cea normală, succesul este excepția. Marea calitate a antreprenorilor este toleranța ridicată în fața eșecului, capacitatea de a spune mereu că urmatorul proiect va fi de succes! Eșecurile nu sunt scoase la lumina, lumea te întreaba cum ai reușit, nu cum ai eșuat de 100 de ori până la succes.
11. Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri esențiale în demararea unei afaceri.
Am doar doua, dar sunt greu de urmat:
- Alege-ți doar oameni buni în jurul tău, oameni de valoare pentru că au valori, nu pentru că au competențe.
- Etica te ajuta să iei decizii bune, nu este o piedică în calea profitului. Dacă nu esti pregătit să reușești cinstit, mai bine nu începe.
Curiozități studenți UPB:
Andrei – Anul II Mecanică
Acum 3 ani, ai facut o prezentare în care explicai că fiecare persoană are o “stare mentala de ignoranța” și că dacă n-ar exista nu am putea face nici 2 pasi pe stradă. Cum am putea să controlăm acea “stare de ignoranța” ca să nu ajungem să exageram și să ignorăm un moment în care ai putea salva situația sau să ajungem să nu ignoram nimic? Cu alte cuvinte, cum știm când suntem în parametri normali și nu am întrecut măsura?
Andrei, esti încă aproape de școală, înteleg dorința ta de a fi “normal”, succesul în școală se bazează pe respectarea normelor. La momentul din viață la care mă aflu eu, nu mai vad nimic atractiv în a fi “normal”, implicit nu aș căuta să risipesc niciun gram de efort pentru acest demers. Dacă esti bine cu tine însuți, normalul nu e interesant.
Alexandru -Anul I Robotică
Care este motivația din focare zi?
Adevarul este că habar n-am. Și nici nu îmi pun astfel problema. Îmi place să trăiesc trăiri, nu ore. Mi se pare că sunt norocos că m-am nascut și pot experimenta viata. Rareori mă plictisesc!
Ionela – Anul III Ingineria și managementul calității
Cum reușim să ne organizam timpul? Întreb pentru că am o lista cu lucruri pe care vreau să le fac/învăț și mereu când am foarte mult timp liber fac mai puține lucruri constructive decât atunci când nu am.
Credeți că psihoterapia ajută sau este necesară într-o cariera de succes?
Ce sfaturi dați tinerilor care vor să înceapă o afacere?
Ionela, timpul este deja foarte organizat. Vine regulat, cu precizie, până nu mai vine. Ce poți tu să organizezi nu este timpul, ci prioritățile tale. Și da, este ok uneori să pierzi timpul, cu o condiție: să te bucuri că îl pierzi!
Psihoterapia ajuta enorm, recomand cu căldură!