În data de 16 martie, cu susținerea Președintelui României, Excelența Sa Domnul Klaus Werner Iohannis, Universitatea Politehnica din București a așezat piatra de temelie la Casa Francofoniei în România.

Casa Francofoniei în România își propune să devină un hub cultural regional care să crească oportunitățile de mobilitate ale studenților și cercetătorilor francofoni, printr-o abordare inovatoare. 

Casa Francofoniei va găzdui evenimente culturale și științifice menite să promoveze performanța și să sprijine tinerii studenți și cercetători. În cadrul ei vor fi organizate expoziții de artă, festivaluri de teatru, film, literatura, precum și evenimente dedicate studenților – sesiuni de training, dezbateri publice și concursuri. Toate aceste evenimente vor contribui la consolidarea imaginii României în spațiul francofon și la crearea unui nucleu capabil să atragă tinerele talente.

În aceeași măsură, Casa Francofoniei va oferi sprijin social studenților și cercetătorilor internaționali pentru a le permite să își continue studiile în România în condiții favorabile, într-un mediu participativ în care întâlnirile dintre rezidenți să poată da naștere unor proiecte colective care să vizeze teme artistice, culturale, ecologice, umanitare, academice sau științifice.

Dincolo de Președintele României și reprezentanții comunității academice a UPB, la eveniment au participat ambasadori și reprezentanți ai peste 40 de ambasade francofone, reprezentanți ai organizațiilor francofone din țară, reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Camerei Franceze de Comerț și industrie în România, precum și reprezentanți ai 38 de universități din țară.

Cu ocazia lansării proiectului, Mihnea Costoiu, Rectorul Universității Politehnica din București a declarat: „Este o perioadă în care promovarea solidarității și cooperării în mediul internațional sunt extrem de importante, iar Casa Francofoniei este menită să facă exact acest lucru – să treacă peste granițe, să atragă tineri talentați în România, să promoveze francofonia în mediul academic și de cercetare, chiar și peste granițele țării noastre. Este încă o inițiativă a comunității noastre care indică spre rolul mai amplu pe care îl are universitatea, anume acela de a influența pozitiv societatea, chiar și dincolo de sala de curs. Iar perioada complicată prin care trecem la nivel internațional face ca momentul lansării acestei inițiative să fie și mai potrivit, pentru că impactul devine și mai vizibil. Astăzi așezăm piatra de temelie unei inițiative care le va oferi tinerilor un orizont profesional și cultural mult mai amplu. Le mulțumesc tuturor celor implicați pentru dedicația de care au dat dovadă”.

Descrierea proiectului

Casei Francofoniei va avea sediul în campusul Universității Politehnica din București, în cadrul unui nou cămin dedicat studenților. Construcția căminului face parte din strategia UPB de dezvoltare și modernizare a Complexului Studențesc Regie, care are ca obiectiv principal crearea unui ansamblu sustenabil și atractiv pentru asigurarea unei experiențe studențești de calitate, cu toate atributele aferente: studiu, relaxare, socializare și organizarea de evenimente și festivități.

Clădirea va fi construită pe parcursul a doi ani, urmând ca în 2024 edificiul să reprezinte un element de referință pentru complexul studențesc și împrejurimi. Cu o capacitate de 334 locuri de cazare amenajate la standarde de calitate moderne, clădirea va avea va avea suprafața de 795 m2 și va fi construită pe un teren de 5730 m2.

Casa Francofoniei va beneficia de 100 de locuri de cazare, studenții francofoni având acces la toate serviciile și spațiile publice de care va dispune clădirea: săli de conferință și de lectură, bibliotecă, restaurant și spații verzi amenajate pentru relaxare și activități sportive.

Casa va reprezenta a doua astfel de structură din lume și va face parte dintr-o rețea mai amplă de instituții. Avem convingerea că această inițiativă va întări poziția României în regiune – atât în termeni de educație, cât și în ceea ce privește expunerea internațională a țării. Prin Casa Francofoniei, România va avea oportunitatea nu doar să ofere cetățenilor din țară posibilitatea de a se dezvolta profesional prin educație de calitate, încurajând multilingvismul și diversitatea, ci și să atragă tineri francofoni talentați din întreaga lume.

Găzduirea Casei Francofoniei în campusul UPB reprezintă o onoare pentru comunitatea academică a universității, inițiativa înscriindu-se pe direcția promovată de a construi lumea de mâine, o lume incluzivă și durabilă, construită în jurul unor valori puternice: toleranță, solidaritate, dialog între culturi și pace. Din perspectiva inițiativelor de promovare internațională a României, dinamismul spațiului francofon asigură oportunități numeroase atât în consolidarea imaginii de țară, cât și în atragerea de tinere talente sau diversificarea cooperărilor cu instituții și companii din întreaga lume.

GALERIE FOTO

 

Mai multe fotografii…