In perioada 6-10 Iulie 2023, in Japonia a avut loc Salonul International de Inventii Japan Design, Idea and Invention Expo (JDIE 2023), care s-a desfășurat fizic la Tokyo Ariake Garden Convention Center, Japan, fiind organizat de the World Inventions Intellectual Property Association – WIIPA (una din cele 16 UN agentii).

Profesorul Augustin SEMENESCU a fost nominalizat ca PRESEDINTE al Juriului International JDIE 2023 (in urma experienței acumulate la Saloanele Internaționale de Invenții la care a fost prezent încă din anii ’90, dar si a palmaresului deosebit, constând in peste 700 de medalii de aur, argint, trofee si diplome de apreciere), conform invitației primite din partea d-nei MANLI HSIEH, President of WIIPA si MUNETAKE HAMAGUCHI, President of Chizai Corporation, care a fost atasata ordinului de deplasare. De asemenea, a fost invitat sa prezinte “Opening speech” de catre CEO – MUNETAKE HAMAGUCHI- Executive Director of Nippon Intellectual Property Translation Association- CHINZAI CORPORATION si Dr. RI TOI Director of Japan Translation Federation CHINZAI CORPORATION.

https://www.wiipa.org.tw/edcontent_d.php?lang=en&tb=3&cid=16&id=752
Au fost prezentate peste 300 de inventii, care au fost jurizate si de Profesorul Semenescu, din urmatoarele tari: Canada, Cambodia, Croatia, Indonezia, Iran, Korea, Malaysia, Macau, Poland, Romania, Saudi Arabia, Sry Lanka, Taiwan, Thailand, Turkey, Vietnam.

Delegatia Romaniei a fost prezenta cu 4 invenții:
– Talipes Calcaneus / Talipes Calcaneovalgus Defect– RO 133750, autori:Costoiu Mihnea Cosmin, Semenescu Augustin, Doicin Vasile Cristian, Ulmeanu Mihaela Elena, Cîrstoiu Cătălin, Doicin Ioana Cristina, Mateș Ileana Mariana
– Surface acoustic wave biosensor based on graphene functionalized with anti-alpha-fetoprotein monoclonal antibody for the diagnosis of liver cancer,
I. S. Voicu, A. Palla-Papavlu, V. I. Antoniac, F. Miculescu, A. Semenescu, M. C. Costoiu, I.-M. Mates, D.A. Prisecaru
– Method and system for anonymously collecting position and mobility information in public passenger transport, based on Bluetooth and Artificial Intelligence, autori: Minea Marius, Dumitrescu Cătălin, Chiva Ionuț-Cosmin, Minea Viviana – Laetitia, Semenescu Augustin
– Procedure for obtaining a composite coating with increased durability on a metal surface,
Vili Pasare, Dan Florin Nitoi, Augustin Semenescu, Mihnea Cosmin Costoiu, Oana Roxana Chivu, Dragos-Florin Marcu, Radu Claudiu Fierascu, Irina Fierascu, Raluca Somoghi Toate ce 4 invenții au primit Diploma de Excelenta si Medalie de AUR, invențiile fiind de asemenea recompensate cu Marele Trofeu al Thailandei, Trofeu din partea MACAU iar dl. Rector Mihnea Costoiu a primit din partea organizatorilor Diploma de Excelenta si Trofeul pentru ”PROMOTING ROMANIAN INVENTIONS WORLDWIDE”.

Invenții premiate la JDIE 2023


Talipes Calcaneus / Talipes Calcaneovalgus Defect– RO 133750, autori:Costoiu Mihnea Cosmin, Semenescu Augustin, Doicin Vasile Cristian, Ulmeanu Mihaela Elena, Cîrstoiu Cătălin, Doicin Ioana Cristina, Mateș Ileana Mariana

Inventia trateaza afecţiunea „talus valgus”, des întȃlnită la noii născuţi, ce constă în „piciorul si glezna excesiv îndoită, unde degetele de la picioare ating, în cazuri extreme, tibia”. Această afecţiune, care de regulă este congenitală, Formele severe, implică punerea în ghips a picioarelor copilului timp de cȃteva luni, pentru a le ţine în poziţia corecta. Gipsul se schimbă o dată pe saptamană sau la două saptamani. Copilul de cateva luni este stresat, avand picioarele imobilibate de ghips, plange des si este stresat ori de cate ori de schimba ghipsul.

Dispozitivul ortopedic de corectare a defectului Talus Valgus, conform invenției, este alcătuit dintr-un subansamblu fix, care se fixează pe gamba piciorului, un subansamblu mobil, care se prinde pe laba piciorului cu defect, un angrenaj melc – roată melcată și un capac gradat, care se fixează cu ajutorul unor șuruburi cu cap înfundat. Astfel, se corectează defectul fără a mai fi necesară gipsarea sau intervenția chururgicală, prin reglarea incrementală a angrenajului melc – roată melcată, acționând o rozetă. Angrenajul melc – roată melcată permite realizarea mișcării unghiulare a subansamblului mobil într-o singură direcție, stabilită prin construcție, autoblocându-se în sensul invers al incrementului unghiular prevăzut.

 

 


Surface acoustic wave biosensor based on graphene functionalized with anti-alpha-fetoprotein monoclonal antibody for the diagnosis of liver cancer. / S. Voicu, A. Palla-Papavlu, V. I. Antoniac, F. Miculescu, A. Semenescu, M. C. Costoiu, I.-M. Mates, D.A. Prisecaru

Senzor pentru monitorizarea pacientilor cu cancer hepatic – suprafata senzorului este functionalizata cu anticorp pentru markerul tumoral. Senzorul permite monitorizarea la domiciliu a pacientilor cu cancer hepatic.

Partea senzitivă a senzorului este reprezentată de grafena funcționalizată cu anticorp monoclonal anti-alfa-fetoproteină care este depusă controlat pe suprafața senzorului cu unde acustice de suprafață (SAW) prin tehnica transfer direct indus de laser (LIFT).

Procedeul de realizare a senzorului pentru detecția AFP, conform invenției, constă în aceea că se folosește tehnica transferului direct indus de laser, în aer, pentru transferul unui pixel lichid cu grafena funcționalizată cu anticorp monoclonal anti-alfa-fetoproteină pe electrozii de aur în urma iradierii cu fasciculul laser. Procesul de obținere a senzorilor este non toxic, rapid si cu costuri de producție redu se Inventia este la nivel de tehnologie de laborator.

 

 


Method and system for anonymously collecting position and mobility information in public passenger transport, based on Bluetooth and Artificial Intelligence, autori: Minea Marius, Dumitrescu Cătălin, Chiva Ionuț-Cosmin, Minea Viviana – Laetitia, Semenescu Augustin

Inventia se adresează companiilor și regiilor de transport public, pentru culegere de informații privind fluxurile de călători și dinamica traficului privat, ce poate afecta regularitatea mijloacelor de transport public, dacă acestea nu rulează pe benzi dedicate. Se montează pe vehicule de transport public de suprafață sau metrouri.

Caracter inovator – nu folosește senzori dedicați, economie de echipamente, infrastructură, consum de energie redus, minim invaziv. Asigurarea confidențialității se poate face prin măsuri specifice de protecție a datelor: nu se înregistrează adresele MAC ale dispozitivelor, doar se contorizează.

A fost experimentat doar în laborator, iar teste de teren s-au efectuat pentru determinarea reprezentativității dispozitivelor detectate relativ la persoane și vehicule, sau pentru probleme de propagare și configurație a senzorilor.


Procedure for obtaining a composite coating with increased durability on a metal surface,

Vili Pasare, Dan Florin Nitoi, Augustin Semenescu, Mihnea Cosmin Costoiu, Oana Roxana Chivu, Dragos-Florin Marcu, Radu Claudiu Fierascu, Irina Fierascu, Raluca Somoghi

Inventia se adresează companiilor care realizeaza testarea echipamentelor de franare a autovehiculelor, Cilindrii care testeaza mecanismul de franare au pe ei un strat de material compozit, care datorita franarilor repetate, se distruge relative repede. Am realizat un nou material compozit care va permite utilizarea cilindilor pe perioade de 35-7 ori mai mari. Deci economii considerabile de materii prime, energie, manopera,rentabilitate crescuta, etc.