Date proiect: Proiect finanțat 2012-2015 prin Axa 2 – Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare, Operațiunea 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii C-D existente şi crearea de noi infrastructuri C-D (laboratoare, centre de cercetare), ID 956, SMIS 14057, Cod proiect POSCCE-A2-O2.2.1-2009-4,
(web http://campus.upb.ro/).
Obiectivul general: crearea unui Centru de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative în vederea promovării unui mediu inteligent de control, integrare şi coordonare a grupurilor de cercetare multi- şi interdisciplinare din cadrul UPB. Dintre preocupările de cercetare vizate de acestea putem menționa cercetarea și dezvoltarea de noi tipuri de structuri și circuite optoelectronice, cercetarea și dezvoltarea de noi materiale și procese tehnologice, de tehnologii privind eficiența energetică, tehnologii de utilizare a hidrogenului în scopul producerii de energie, tehnici noi inovatoare de interacție mașină-mediu înconjurător și om-mașină, dezvoltarea de noi soluții de rețea care să deschidă calea pentru Internetul viitor, realizarea structurilor microelectronice prin depuneri pe suport flexibil organic (polimeri), a caracterizărilor la scară atomică și nanometrică a nanomaterialelor și nanostructurilor, dezvoltarea de procedee tehnologice necesare realizării de componente și circuite noi, bazate pe utilizarea de noi materiale cu structură nanometrică.
Perioada de implementare: 36 de luni, decembrie 2012 – decembrie 2015.
Buget: Valoarea totală a proiectului este de 73.501.412 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 59.767.690 lei. Valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 49.607.182,7 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 10.160.507,3 lei. La acestea se adaugă o contribuție de la bugetul de stat de 7.004.849 lei.
Valoarea adăugată a proiectului: Proiectul CAMPUS este un proiect unic în Capitala țării, care a permis realizarea în premieră a unei infrastructuri de cercetare de înaltă performanță. Proiectul a realizat următoarelor obiective:
A. Clădirea centrului CAMPUS. Cu un regim de înălțime de tip subsol + parter + 7 etaje ce adăpostește laboratoare, săli de curs, săli de conferințe, birouri și spații de detentă, cu o suprafață desfășurată de peste 8.600 mp, clădirea centrului CAMPUS, realizată în cadrul proiectului, prezintă caracteristici deosebite și unice și îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate atât din punct de vedere al funcționalității, al imaginii plastice, arhitecturii, al materialelor folosite, cât și al tehnologiilor utilizate. Aspectul arhitectural al clădirii este unul reprezentativ pentru un centru de cercetare, pentru Universitatea Politehnica din București, cât și pentru zona geografică Ilfov. Clădirea armonizează cu succes cele patru componente ale unei construcții sustenabile: componenta ecologică – utilizarea de surse energetice neconvenționale, poluare redusă, economie de energie, reutilizare resurse (apă, aer), recuperare energie, optimizare consumuri, certificare și agrementare internațională (exemplu LEED, BREEM etc.), protecția mediului înconjurător, clădire inteligentă; componenta economică – valoarea investiției, costul operațional de întreținere, eficiența funcțională, utilizarea de materiale performante, durabile, inovarea în proiectare; componenta socială – asigurarea și crearea locurilor de muncă, asigurarea condițiilor optime de lucru, sănătate, igienă, confort de utilizare, calitatea mediului interior; componenta culturală – arhitectură de calitate și reprezentativă, tehnologii și materiale performante, competitive și moderne, rezolvare funcțională, interacțiunea optimă a funcțiunilor, îndeplinirea condițiilor de calitate în construcții, încadrarea în teritoriu, imaginea urbanistică, respectarea indicilor de plan general, inovare și soluții noi în proiectare.