UPB GAZDĂ PENTRU SIMPOZIONUL ȘTIINȚIFIC ANIVERSAR “1918-2018: 100 DE ANI DE INDUSTRIE ÎN ROMÂNIA”
Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti (UPB), Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), Ministerul Economiei şi Asociaţia Inginerilor din România (AGIR) organizează SIMPOZIONUL ȘTIINȚIFIC ANIVERSAR “1918-2018: 100 DE ANI DE INDUSTRIE ÎN ROMÂNIA”.
Evenimentul se va desfăşura pe parcursul a 2 zile, 14 şi 15 noiembrie 2018 la Universitatea Politehnica din Bucureşti, cea mai veche şi mai prestigioasă şcoală de ingineri din România, care aniversează anul acesta 200 de ani de existenţă de la înfiinţarea primei şcoli tehnice superioare cu predare în limba română.
Ca un omagiu adus Centenarului Marii Uniri a României, simpozionul își propune să evidențieze importanța celor 100 de ani de industrie in România, să puncteze realizările remarcabile obținute în acest interval, să reliefeze eforturile și provocările cu care s-au confruntat generații întregi de specialiști și să sublinieze succesele obținute pentru ca industria românească să poată astăzi asigura un sfert din PIB-ul României. În cadrul evenimentului, importanți factori de decizie și specialiști vor încerca să realizeze o evaluare obiectivă și responsabilă a situației actuale din acest sector, în contextul schimbării paradigmei industriale care pune accent pe dezvoltarea tehnologiilor inovative și inteligente.
Prin acordarea de credit tinerei generații de astăzi și de mâine și predându-le ștafeta, vom contribui împreună la dezvoltarea unei Românii mai responsabile, la crearea unui mediu mai sustenabil și vom demonstra că cercetarea, dezvoltarea și inovarea în industria românească se va afla pe mâini bune și pe minți luminate. Vom putea, astfel, contribui cu succes la realizările viitorului prin schimbarea prezentului și prin păstrarea unui trecut memorabil.
Deschiderea Simpozionului va avea loc miercuri 14 noiembrie în Amfiteatrul “Radu Voinea”, începând cu ora 9.00, în cadrul acesteia urmând a rosti alocuțiuni dl Dănut Andrușcă, Ministrul Economiei, dna Ecaterina Andronescu, Președintele Senatului UPB, dl Mihnea Costoiu, Rectorul UPB, dl Iulian Iancu, președintele CNR-CME și președinte al Comisiei de Industrie și Servicii, camera Deputaților, Parlamentul României, alte personalități.
Vor urma 2 sesiuni, prima fiind dedicată trecutului și prezentului industriei din România, scopul acesteia fiind conștientizarea eforturilor, sacrificiilor și talentului pus la temelia industriei în ultimii 100 de ani. Cateva nume reprezentative care vor fi prezente: Acad. Maris Peculea, părintele apei grele româneşti; Nicolae NOICA, fost ministru al lucrărilor publice; Ioan AVRAM, fost ministru al industriei constructoare de maşini; Teodor ZANFIRESCU, conducător al colectivului de proiectanţi români ai avionului IAR-93. În cea de-a doua sesiune vor fi prezentate povești de succes din industrie de către reprezentanți ai unor companii reprezentative din industrie, care își vor prezenta realizările care le-au adus renumele în țară și străinătate.
Și cea de-a doua zi a simpozionului, 15 noiembrie, se va desfășura în două sesiuni. Prima sesiune va fi dedicată viitorului, năzuinței spre o economie bazată pe cunoaștere și avantaje competitive. Ne dorim să fie un dialog interactiv între generații pentru viitorul industriei românești, să descoperim provocările dar și beneficiile industriei 4.0, să înțelegem rolul important al cercetării aplicative, să găsim soluții pentru o comunicare mai bună, să descoperim tineri excepționali și cum să îi ajutăm pe ceilalți să devină excepționali.
A doua sesiune va fi dedicată respectului și recunoașterii pentru dăruire, profesionalism şi realizări în cadrul unei ceremonii în care vor fi acordate distincții unor unor personalități din industrie, mediul academic și universitar.
Pe parcursul întregii durate a evenimentului (14-15 noiembrie), furnizori de echipamente şi servicii din industrie îşi vor expune realizările în cadrul unei expoziții, aceasta prilejuind și dialogul cu personalităţi şi actori cheie din industria românească.