Ambasada Franței în România  anunță lansarea celei de-a doua ediții a concursului „Orașul durabil”

Ambasada Franței în România anunță lansarea celei de-a doua ediții a concursului „Orașul durabil”

Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Business France și Camera franceză de Comerț și Industrie din România au lansat a doua ediție a concursului „Orașul durabil”, deschis tuturor comunităților – județe, municipii, orașe, comune – care premiază inițiativele inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile.

Lansarea celei de-a doua ediții a concursului s-a realizat pe 16 ianuarie 2019, în prezența Excelenței Sale Doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România.

Prima ediție a concursului a evidențiat importanța pe care o acordă colectivitățile locale din România conceptului de „oraș durabil”, precum și prezența din ce în ce mai importantă a acestui subiect în dezbaterile politice și societale. În strânsă legătură cu provocările dezvoltării locale, noțiunea de „oraș durabil” contribuie pe de o parte la redefinirea orașului ca structura care respectă mediul, și pe de alta la o mai bună calitate a vieții oferită cetățenilor, precum și la o reflecție rațională asupra constrângerilor de mobilitate și proximitate cu care se confruntă locuitorii și autoritățile publice.

Atât în Franța, cât și în România, problema tranziției ecologice este un subiect căruia i se acordă o atenție deosebită. „Orașul durabil” a devenit o prioritate pentru guvernul francez în urma acordurilor de la Paris din 12 noiembrie 2015, din cadrul Conferinţei Națiunilor Unite privind schimbările climatice COP 21, în timp ce România a stabilit un cadru național pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG).

În acest context, Ambasada Franței în România intenționează să sprijine colectivitățile teritoriale române angrenate în această dinamică și să promoveze soluții durabile și ecologice în jurul conceptului de „oraș durabil”. Organizând această a doua ediție a concursului, Ambasada Franței intenționează, de asemenea, să își continue activitățile de cooperare și angajamentul său de a promova bunele practici ce au fost deja inițiate.

Prin urmare, acest apel de proiecte urmărește să pună în valoare inițiativele pozitive ale colectivităților teritoriale române și să le recompenseze pe cele mai implicate în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru practicile lor în domenii-cheie ale „orașului durabil”, precum:

1) Gestionare deșeuri, eficiență energetică și economie circulară,

2) Mobilitate urbană,

3) Apă și canalizare,

4) Reconversie urbană și reabilitare patrimoniu.

 

Formularul de candidatură, precum și regulamentul concursului sunt disponibile pe site-ul Ambasadei Franței:

https://ro.ambafrance.org/CERERE-DE-PROIECTE-A-II-a-edi%C8%9Bie-a-concursului-de-bune-practici-privind

Data limită de înscriere în competiție este vineri, 29 martie 2018, iar dosarele vor fi trimise catre:

Ambasada Franței în România/Serviciul de cooperare
Institutul francez – Bulevardul Dacia, nr. 77, sector 2, București 020 051

Datele de contact ale Serviciului de cooperare:
Tel.: +40 374 125 266
Mail: stephane.cesari@diplomatie.gouv.fr și clement.fabreguettes@diplomatie.gouv.fr

Formularul de înscriere: AICI