A VI-a reuniune științifică în cadrul Proiectului European H2020 WEDISTRICT va avea loc la UPB
Parteneră în cadrul proiectului european Horizon 2020 „Smart and local reneWable Energy DISTRICT heating and cooling solutions for sustainable living”, acronim WEDISTRICT, Universitatea Politehnica din București (UPB) este responsabilă de dezvoltarea și implementarea unui sistem de producere și distribuție a energiei termice utilizând doar surse regenerabile de energie. Sistemul hibrid dezvoltat de Facultatea de Energetică din cadrul UPB, în colaborare cu ISPE Proiectare și Consultanță, de asemenea partener în proiect, se bazează pe producerea de energie din surse regenerabile (solar și geotermal) și va asigura încălzirea, producerea de apă caldă de consum și climatizarea unei clădiri de studiu – Laboratorul de Surse Regenerabile de Energie din cadrul Facultății de Energetică. De asemenea, sistemul hibrid va fi integrat în sistemul centralizat de alimentare cu căldură al universității.
WEDISTRICT s-a născut din dorința de a demonstra posibilitatea înlocuirii combustibililor fosili pentru producerea centralizată a căldurii și frigului, prin integrarea optimă a diferitelor surse regenerabile de energie, atât în sistemele existente cât și prin realizarea unor sisteme noi, 100% bazate pe surse regenerabile.
Obiectivul general al proiectului constă în demonstrarea integrării tehnologiilor de producere și stocare a energiei termice bazate 100% pe surse regenerabile, precum și combinării acestora în vederea realizării sau adaptării sistemelor centralizate de alimentare cu căldură și frig într-un procent cât mai ridicat.
În acest sens, în cadrul proiectului au fost dezvoltate 10 tehnologii de producere și stocare a energiei termice bazate pe diferite tipuri de surse regenerabile, urmând ca acestea să fie integrate în 4 demonstratoare în diferite locații din Europa.
Proiectul pilot implementat în cadrul UPB reprezintă unul dintre cele 4 demonstratoare generate în cadrul proiectului european WEDISTRICT, alături de alte 3 proiecte pilot în curs de realizare în Spania si Polonia și Suedia. Dezvoltarea fiecărui proiect demonstrativ are în vedere un complex de condiții specifice fiecărei locații propuse, precum: condiții climaterice, socio-economice, infrastructura existentă, cadrul legislativ, toate fiind focusate spre realizarea obiectivului general al proiectului european.
Implementarea proiectului în locațiile din Europa menționate se înscrie în direcțiile generale ale politicii europene în domeniul energiei și schimbărilor climatice: Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, Strategiile energetice naționale, Strategia Comisiei Europene privind potențialul de decarbonizare al încălzirii centralizate prin sporirea eficienței energetice și prin utilizarea energiei din surse regenerabile, Acordul de la Paris.
Perioada derulare proiect: 1 octombrie 2019 – 31 martie 2023
● Număr parteneri: 22
● Număr țări participante: 9
● Buget total proiect (finantare UE): 14,973 mil EUR
Become part of our Community of Interest
www.wedistrict.eu/contact
For more information on the Bucharest demo site contact:
Constantin Ionescu
University Politehnica of Bucharest
Tel. +40-21-4029866
ionescu.constantin@upb.ro
Technical enquiries:
Jon Martínez Fontecha
Acciona
Tel. +34 910-470624
jomartinezf@acciona.com
Media enquiries:
Alexandra Scherer
European Science Communication Institute
Tel. +49 1590 4502219
as@esci.eu
Links:
- Project website: https://www.wedistrict.eu/
- Demo site brochure: https://www.wedistrict.eu/wp-content/uploads/2022/10/20221006_WeDistrict_DemositeBucharestBrochure_148x148mm-WEB.pdf
- Demo site video: https://youtu.be/s-gb2mPCU_Q
- Horizon2020-Funding: https://cordis.europa.eu/project/id/857801
- More info on event in Romanian: https://upb.ro/calendar-evenimente/a-vi-a-reuniune-stiintifica-in-cadrul-proiectului-european-h2020-wedistrict-va-avea-loc-la-upb/
- Article in Romanian https://adevarul.ro/economie/sistem-inovativ-de-incalzire-a-locuintelor-2211745.html