Nr.
|
Data
|
Conţinutul
lecţiei
|
Sala
|
Orele
|
Profesor
|
1.
|
14 martie
|
Structura atomului. Tabelul periodic al elementelor: atom,
element chimic, izotopi, straturi, orbitali, clasificarea elementelor in
blocuri de elemente (s,p,d,f), structura invelisului electronic pentru
elementele din perioadele 1,2,3
Corelatii intre structura invelisului electronic, pozitia
in sistemul periodic si proprietati ale elementelor: caracter metalic,
caracter nemetalic. Variatia caracterului metalic si nemetalic al elementelor
in grupele principale si in perioadele 1,2,3.
|
|
11:00 – 13:00
|
As.
Cezar Comanescu
|
2.
|
21 martie
|
Structura și compoziția substanțelor organice. Legături chimice în compușii organici; tipuri de
catene de atomi de carbon, serie omoloagă; formule brute, moleculare
și de structură ale claselor de compuși organici
studiați. Izomeria de catenă, de poziție pentru compușii
organici studiați. Clasificarea compușilor organici: hidrocarburi
și compuși cu funcțiuni.
|
|
11:00 – 13:00
|
Conf. Nicoleta Chira
|
3.
|
28 martie
|
Proprietati chimice ale sodiului: reactii cu oxigenul, clorul, apa.
Proprietati chimice ale clorului: reactii cu hidrogen, Fe, apa, Cu,
NaOH, NaBr, KI.
Legătura de hidrogen.
|
|
11:00 – 13:00
|
As.
Cezar Comanescu
|
4.
|
4 aprilie
|
Alcani – serie
omoloagă, denumire, formule de structură; izomerie de catenă;
proprietăți fizice, proprietăți chimice: clorurarea
metanului, monohalogenarea propanului, izomerizarea butanului, cracarea
și dehidrogenarea butanului; arderea; benzine, cifra octanică;
putere calorică.
|
|
11:00 – 13:00
|
Conf. A.Simion
|
5.
|
11 aprilie
|
Legaturi chimice. Interactii intre atomi, ioni molecule: legatura ionica,
cristalul de NaCl, importanta practica a NaCl. Legatura covalenta polara,
molecule polare: apa si HCl. Legatura covalenta nepolara, molecule nepolare:
hidrogen, azot, clor. Mol, volum molar, numarul lui Avogadro, ecuatia de
stare a gazelor perfecte. Legatura coordinativa (ionul amoniu, hidroniu).
Proprietatile fizice ale apei. Importanta practica a clorului si acidului
clorhidric.
|
|
11:00 – 13:00
|
As.
Cezar Comanescu
|
|
18 aprilie
|
Sărbătoare legală
|
|
|
|
6.
|
25 aprilie
|
Alchene – serie
omoloagă, denumire, formule de structură; izomerie de catenă
și de poziție, dehidrohalogenarea derivaților halogenați,
proprietăți fizice, proprietăți chimice: adiția H2,
X2, HX, H2O; regula lui Markovnicov; polimerizarea.
Izomeria geometrică, nesaturarea echivalentă. Cauciucul natural
și cauciucul sintetic: proprietăți fizice.
|
|
11:00 – 13:00
|
Conf. Daniela
Istrati
|
|
2 mai
|
Nu se ţin lecţii de pregătire
|
|
|
|
7.
|
9 mai
|
Solutii apoase: solutii, concentratia solutiilor – concentratie
procentuala masica, concentratia molara. Solubilitatea substantelor.
Dizolvarea substantelor ionice si a substantelor cu molecule polare in apa,
factorii care influenteaza dizolvarea. Solutii apoase de acizi (tari si
slabi) si de baze (tari si slabe): HCl, HCN, naOH, amoniac. Cupluri acid-baza
conjugate.
|
|
11:00 – 13:00
|
As.
Cezar Comanescu
|
8.
|
16 mai
|
Alchine – serie
omoloagă, denumire, formule de structură; structura acetilenei,
izomerie de catenă și de poziție; proprietăți
fizice, proprietăți chimice: adiția H2, X2,
HX, H2O, regula lui Markovnicov; arderea. Polimerizarea
compușilor vinilici, clorurii de vinil, acrilonitrilului, acetatului de
vinil.
|
|
11:00 – 13:00
|
Conf. Cristina Ott
|
9.
|
23 mai
|
Echilibrul chimic: echilibre acido-bazice, pH-ul
solutiilor apoase de acizi monoprotici tari si baze monoprotice tari.
Indicatori de pH: turnesol, fenolftaleina, viraj. Reactii acido-bazice,
reactia de neutralizare.
|
|
11:00 – 13:00
|
As.
Cezar Comanescu
|
10.
|
30 mai
|
Arene: benzen,
toluen, naftalină – formule de structură, proprietăți
fizice, proprietăți chimice – benzen: hidrogenare la lumină,
halogenarea catalitică și la lumină, nitrarea, alchilarea cu
propenă, toluen: halogenarea catalitică și la lumină,
nitrarea, naftalină: sulfonarea, nitrarea, oxidarea arenelor. Orientarea
în substituția hc. aromatice, substituenți de ordin I și II.
|
|
11:00 – 13:00
|
Conf. Nicoleta Chira
|
11.
|
6 iunie
|
Notiuni de electrochimie: reactii de oxido-reducere, numar de
oxidare, stabilirea coeficientilor reactiilor redox, caracter oxidant si
reducator. Aplicatii ale reactiilor redox: pila Daniell, acumulatorul cu
plumb (contructie si functionare). Coroziunea si protectia anticoroziva.
Electroliza solutiei si topiturii de NaCl.
|
|
11:00 – 13:00
|
As.
Cezar Comanescu
|
12.
|
13 iunie
|
Alcooli:
metanol, etanol, glicerină – formule de structură, denumire,
proprietăți fizice (stare de agregare, solubilitate în apă,
punct de fierbere). Proprietăți chimice: fermentația
acetică, arderea metanolului, obținerea trinitratului de
glicerină, deshidratarea alcoolilor. Acțiunea biologică a
etanolului.
Acizi
carboxilici:
formule de structură, proprietăți fizice;
proprietăți chimice: reacții cu metale reactive, oxizi
metalici, hidroxizi alcalini, carbonați, reacția cu alcooli.
Esterificarea acidului salicilic; hidroliza acidului acetilsalicilic.
|
|
11:00 – 13:00
|
Conf. A.Simion
|
13.
|
20 iunie
|
Notiuni de termochimie: reactii exoterme si endoterme, entalpia
de reactie. Caldura de combustie-arderea hidrocarburilor. Legea Hess.
Notiuni de cinetica chimica: reactii lente, reactii
rapide, catalizatori, inhibitori.
|
|
11:00 – 13:00
|
As.
Cezar Comanescu
|
14.
|
27 iunie
|
Grăsimi
–
hidrogenarea grăsimilor lichide. Agenți tensioactivi: săpunuri
și detergenți – acțiunea de spălare.
Zaharide (glucoza,
zaharoza, amidonul, celuloza) – stare naturală, proprietăți
fizice.
Monozaharide:
glucoza și fructoza (formule plane); fermentația alcoolică a
glucozei; oxidarea glucozei cu reactiv Tollens și Fehling. Polizaharide:
hidroliza enzimatică a amidonului; identificarea amidonului.
|
|
11:00 – 13:00
|
Conf. Daniela
Istrati
|
15.
|
4 iulie
|
Calcule chimice: exercitii si probleme de calcul stoechiometric,
puritate, exercitii de calcul a concentratiei procentuale de masa si a
concentratiei molare, calcularea pH-ului solutiilor de acizi tari si baze
tari.
|
|
11:00 – 13:00
|
As.
Cezar Comanescu
|
16.
|
11 iulie
|
Aminoacizi (glicina,
alanina, valina, serina, cisteina, acidul glutamic, lisina): denumire,
clasificare, proprietăți fizice; caracter amfoter.
Proteine –
condensarea aminoacizilor; hidroliza enzimatică a proteinelor.
Importanța reacției de hidroliză. Denaturarea proteinelor.
Calcul
stoechiometric, puritate, randament. Utilizări ale substanțelor
studiate.
|
|
11:00 – 13:00
|
Conf. Cristina Ott
|