Astazi, 24 ianuarie 2018, se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sau “Unirea Mică”, unul dintre cele mai importante momente din istoria neamului românesc.
Ziua de 24 ianuarie a rămas vie în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești, ziua în care aniversăm evenimentul fondator al României moderne, cel prin care am devenit o naţiune unită, demnă şi recunoscută în Europa.
Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei.
Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
În anul centenar al Marii Uniri din 1918, în care întreaga lume este marcată de schimbări majore, avem nevoie de solidaritate, clădită în jurul unor valori și a unor obiective naționale.
Este deopotrivă un an de mare bucurie pentru Universitatea noastră, anul în care aniversăm 200 de ani de la înființarea, de către Gheorghe Lazăr, a primei școli superioare tehnice, cu predare în limba română, la Mânăstirea Sfântul Sava din București.
Unirea Principatelor Române marchează momentul istoric în care oamenii au conștientizat că împreună sunt mai puternici decât separați și că interesele unei națiuni sunt mai presus de interesele individuale. Chiar și în prezent, această lecție continuă să dăinuie și să fie relevantă în viața noastră. Încă învățăm să fim uniți și – mai important – încă învățăm faptul că un popor își poate alege destinul, atât timp cât luptă împreună pentru un scop comun.
La mulți ani tuturor românilor!