Universitatea POLITEHNICA din București îşi exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a  prof. univ. dr. mat. OCTAVIAN STĂNĂȘILĂ

Universitatea POLITEHNICA din București îşi exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a prof. univ. dr. mat. OCTAVIAN STĂNĂȘILĂ

Întreaga comunitatea academică a Universității POLITEHNICA din București (UPB) este profund îndurerată de trecerea în eternitate a Profesorului Dr. Mat. Octavian Stănășilă (19.05.1939-25.05.2020), fost șef al Catedrei de Matematici din cadrul Universității POLITEHNICA din București, fost membru al Institutului de Matematică al Academiei Române, fost Ministru Secretar de Stat în Ministerul Educației și Cercetării.

A obținut rezultate remarcabile în studiul teoria spațiilor analitice, analiza matematică și teoria semnalelor. 

Cartea sa, scrisă în colaborare cu Prof. Constantin Bănică, în cele 3 ediții,  „Metode algebrice in teoria globala a spatiilor complexe”- Editura Academiei, București 1974, „Algebraic methods in the global theory of complex spaces” – John Wiley&Sons, London-New York-Sydney 1976, ”Methodes algebriques dans la theorie globale des espaces complexes” – Gauthier-Villars, Paris 1977, este o carte de bază în teoria spațiilor analitice complexe, care rămâne și astăzi una dintre cele mai citate referinte.

A fost implicat in viața SSMR și a coordonat in anii 80′ olimpiadele de matematica. 

Cariera profesorului Octavian Stănășilă este indisolubil legată de Universitatea Politehnica din București. 

A început să țină cursuri la Facultatea de Automatică și Calculatoare și la Facultatea de  Electronică  din 1973,  

conducând ulterior Catedra de Matematici 2 până în anul 2000. 

Autor de numeroase manuale pentru elevi și studenți, și-a dedicat o mare mare din viață învățământului matematic din România, fiind unul dintre cei mai mari profesori ai Politehnicii bucureștene. 

Generații întregi au învățat cum sa ținem lecții de matematică viitorilor ingineri din manualele profesorului Octavian Stănășilă, unele scrise în colaborare cu  alte nume importante ale învățământului matematic din UPB, Vasile Brânzănescu si Paul Flondor. 

Prin dispariția sa prematură, cercetarea științifică și învățământul superior românesc suferă o mare pierdere.

Universitatea POLITEHNICA din București transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să îl odihnească!