Nopți cu Stația NASA deasupra Bucureștiului

Nopți cu Stația NASA deasupra Bucureștiului

Stația Spațială Internațională (SSI) va fi vizibilă cu ochiul liber pe cerul Capitalei

În această seară, Stația Spațială Internațională va putea fi văzută deasupra Bucureștiului la ora 21:08. Stația va apărea ca un punct luminos pe cer și poate fi urmărită în fiecare seară până pe 22 august. Astăzi, staţia va apărea deasupra orizontului la o elevaţie de 12 grade Vest-Sud-Vest şi după 3 minute va dispărea în direcţia Sud. NASA a pregatit chiar și o modalitate prin care poți fi notificat prin email sau sms cu câteva ore înainte de momentul în care stația traversează o anumită regiune geografică. Site-ul unde te poți înregistra pentru a fi notificat când stația va trece pe deasupra României este Spot The Station și oferă 4.600 de locații diferite, printre care și România (doar pentru orașele București, Constanța, Iași și Miercurea-Ciuc).

Din 2014, România a devenit co-proprietar al Stației Spațiale Internaționale, iar statul român a contribuit activ la misiunile spaţiale cu nano-sateliţi.  

„În 2014, în timpul mandatului de ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Știinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, am avut onoarea să particip, alături de Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), la Forumul Internaţional pentru Explorare Spaţială (ISEF), desfășurat la Washington D.C. În acest context, am avut oportunitatea să pledez pentru intensificarea cooperării dintre state în procesul de explorare spaţială, iar SUA a prelungit finanțarea funcționării Stației Spațiale Internaționale (SSI) cu încă cinci ani, din 2020 până în 2025. La vremea respectivă, în urma discuțiilor purtate cu oficialii Casei Albe, precum și cu Charles Boldon, administratorul NASA, România a fost acceptată să facă parte din proiectul SSI. 

Mai târziu, Consiliul Ministerial al Agenției Spațiale Europene (ESA), reunit la Luxemburg, a adoptat aderarea țării noastre la două programe opționale ESA: dezvoltarea celei mai noi rachete europene – Ariane 6 și programul de exploatare a Staţiei Spaţiale Internaţionale. Astfel, România a devenit al 12-lea stat european implicat în program şi a 16-a ţară din lume parte din consorţiul Staţiei Spaţiale. Totodată, proiectul SSI vizează reluarea de către SUA a sistemelor de transport echipaj uman spre stație, acțiune preconizată pentru anul viitor. 

În prezent, în România au loc mai multe experimente și acțiuni suport pentru zbor cu echipaj uman în microgravitație, fiind planificată și lansarea de microsateliți de la bordul SSI. Industria aeronautică din România, prin cercetătorii săi de valoare incontestabilă, devine din ce în ce mai vizibilă și atractivă pe plan internațional și are un potențial real de creștere pe o piaţă competitivă şi în continuă dezvoltare”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității POLITEHNICA din București.