Tematica de cercetare are implicatii profunde in domenii variate, de la aplicatii medicale la aplicatii de mediu, energie, electronica aplicata, etc.In domeniul bio (nano) materialelor sunt abordate teme de cercetare in care se dezvolta biomateriale destinate regenerarii tisulare, de natura ceramica sau compozita, in special micro sau nanostructurate. O serie de colective de cercetare din Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, desfasora cercetari remarcabile in acest domeniu.
In urma studiilor si cercetarilor intreprinse s-au dezvoltat materiale polimerice noi, de ultima generatie, pentru aplicatii specifice in bioinginerie, cum ar fi domeniile de ingineria tisulara, materiale biomimetice, ingineria proteinelor, etc.
O alta directie de cercetare aborda este cea a sintezei si caracterizarii nanoparticulelor destinate tratamentului tumorilor maligne prin hipertermie. De asemenea, sunt studiati sinano transportori lipidici (intalniti sub nomenclatura de SLN/Solid Lipid NanoparticlessiNLC/Nanostructured Lipid Carriers) drept sisteme de distributie sigureși eficiente pentru medicamente sintetice, filtre UV, compusi naturali (vitamine,flavone, sitosterol, caroteni siamestecuri fitochimice), in vederea dezvoltarii si implementarii activitatilor de cercetare indiferite sectoare comerciale de interes public.
Unele dintre materialele micro sinanostructurate dezvoltate au fost proiectate si testatesipentru aplicatii de mediu. În acestcaz s-arecurs la valorificarea unor deseuri prin inertizaresau prin introducerea lor drept materii prime in alte cicluride procesare. In acest sens se potstudiile prin care deseuri celulozice sau sticla sunt functionalizate si utilizate in scopul obtinerii de materiale compozite cu valoare adaugata. De asemenea, au fost dezvoltate materiale oxidice noi care au capacitatea de a retine metale grele sau de a permite legareaunor enzime capabile sa degradeze agenti toxici din mediu.
Rezultatele obținuteau fost validate la nivel naționalși internațional prin numeroasepublicații, prezentări invitate orale, premiiși distincții. Brevetele derivate din acestepreocupari au condus la obtinerea de numeroase medalii de aursi argint la saloane deinventica din tara si strainatate. Realizarile remarcabile obtinute in urma cercetarilor intreprinse au facut obiectul diseminarii in reviste care promoveaza rezultate stiintifice inovative ca fenomen al schimbariiconceptului de cercetare:
  • Interviuri in revista MarketWatch