Comunicat de presa – In memoriam – Profesor doctor inginer Mircea Petrescu 1933-2020

Comunicat de presa – In memoriam – Profesor doctor inginer Mircea Petrescu 1933-2020

Comunitatea academică a Universității POLITEHNICA din București anunță, cu adâncă durere,  dispariția dintre noi a Domnului prof.dr.ing. Mircea Petrescu, membru titular al Academiei de Științe Tehnice, membru de onoare al Academiei Române și inițiator al învățământului superior românesc în domeniul Calculatoare.

În perioada 1973-1978, domnul prof.dr.ing. Mircea Petrescu a fost prorector al Institutului Politehnic București. Domnia sa a organizat catedra de Calculatoare a Institutului Politehnic București și a fost primul șef al catedrei (1969-1973), iar în anul 1970 a înființat Centrul de calcul al Institutului Politehnic București, al cărui director a fost până în anul 2001.

În anul 1969 a inițiat școala doctorală a catedrei de Calculatoare, în cadrul căreia a îndrumat peste 60 de cercetători care au obținut titlul de doctor.

Activitatea sa de cercetare s-a concretizat prin publicarea a peste 150 de lucrări științifice de specialitate.

În anii 1990, a elaborat primul program național de introducere a calculatoarelor în România și a fost preşedintele Comisiei Naţionale de Informatică a României. 

A introdus sistemul de programare SPICE. În anul 1983, a fost distins cu premiul „Traian Vuia” al Academiei Române.

În semn de recunoaştere a contribuţiilor ştiinţifice aduse în domeniile Calculatoare, Electronică și Telecomunicații și a sprijinului constant acordat dezvoltării învățământului superior, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al universităților din Timișoara, Suceava, Craiova, Ploiești.

Prin trecerea sa la cele veșnice, comunitatea științifică pierde o personalitate de mare anvergură și un Om remarcabil.

 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!