COMUNICAT DE PRESA – A 23-a ediție a Salonului INVENTICA 2019

A 23-a ediție a Salonului INVENTICA 2019

Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iași și Institutul Național de Inventică Iași a organizat in perioada 26-28 iunie 2019 cea de-a 23-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, INVENTICA 2019.

Cu o puternică tradiție ce dăinuie de peste 23 de ani, Salonul reunește universități, institute de cercetare, companii, asociaţii, inventatori şi persoane interesate de domeniul Inventicii și reprezintă o oportunitate de comunicare și diseminare a rezultatelor muncii din acest domeniu cu potenţiali utilizatori şi publicul larg.

Zeci de invenţii au fost prezentate la Iaşi la Expoziţia Internaţională „Inventica 2019“ organizată în Sala Paşilor Pierduţi din Copou de către Institutul Naţional de Inventică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI). Evenimentul a debutat miercuri, pe 26 iunie, în cadrul acestuia desfăşurându-se şi Conferinţa Internaţională de Inventică.

Deschiderea expoziţiei a avut loc miercuri, de la ora 11.00, în Aula Magna „Carmen Sylva“ a TUIASI, la eveniment participând zeci de profesori, studenţi şi cercetători, atât din rândul comunităţii academice a Politehnicii ieşene, cât şi de la universităţi şi institute de profil din ţară şi din străinătate.

În cursul zilei de ieri au avut loc o serie de conferinţe care au reprezentat cele mai importante repere ale acestui eveniment.

„Participarea este mai consistentă în ceea ce priveşte numărul de invenţii pe entităţi, la fel este de remarcat şi prezenţa copiilor, fapt pentru care am insistat mult: prezintă invenţii cei de la Şcoala Paradis, de la Palatul Copiilor, avem chiar şi un grup de copii din Vietnam care au venit până la Iaşi. Marcăm, desigur, şi prezenţa instituţiilor mari de cercetare, care sunt reprezentate ca în fiecare an, a marilor universităţi, şi remarcăm faptul că sunt invenţii din toate domeniile, de la sănătate la agricultură, IT şi industrie în general“, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al Universităţii Tehnice din Iaşi. În cursul zilei 26 iunie, de la ora 10.00, a avut loc deschiderea Conferinţei Internaţionale de Inventică, unul dintre cele mai aşteptate momente fiind prezentarea susţinută de secretarul general al Academiei Române, prof. univ. dr. ing. Ioan Dumitrache, de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, care a vorbit despre pregătirea inginerilor în contextul noii revoluţii industriale. În continuare, conf. univ. dr. Mihai Dorin, de la TUIASI, a vorbit despre Modelul intelectual european, în timp ce conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a punctat principalele aspecte cu privire la „Abordările narative în dezvoltarea identităţii profesionale creative“. De asemenea, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin a vorbit despre „Etica creativităţii“.

După trei zile în care invențiile au fost cap de afiș în Sala „Pașilor Pierduți”, când zeci de inventatori din tara si din străinătate au participat la Conferința si Expoziția Internațională de Inventica Inventica 2019„, a avut loc premierea celor mai inedite invenții.

Mai multe instituții de cercetare, fie universități, fie institute de profil, au oferit propriile premii pentru invențiile prezentate la Salonul „Inventica 2019”, iar Institutul National de Inventica de la Universitatea Tehnica (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași a oferit, la final, marile premii ale evenimentului. Acestea au fost înmânate de prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, directorul Institutului National de Inventica si prorector al TUIASI.